Ο Τραμπ υπέγραψε νόμο κατά των αμβλώσεων που όμως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο

Ο Τραμπ υπέγραψε νόμο κατά των αμβλώσεων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο
VANCOUVER, Jan. 21, 2017 : People attend the Women's March to protest against U.S. President Donald Trump's humiliation of women in downtown Vancouver, Canada, Jan. 21, 2017. Rallies of this kind were held in 30 Canadian cities on Saturday. (Xinhua/Liang Sen) (zcc via Getty Images)
VANCOUVER, Jan. 21, 2017 : People attend the Women's March to protest against U.S. President Donald Trump's humiliation of women in downtown Vancouver, Canada, Jan. 21, 2017. Rallies of this kind were held in 30 Canadian cities on Saturday. (Xinhua/Liang Sen) (zcc via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

Περιστοιχισμένος από άνδρες, συμβούλους και συνεργάτες ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα τρεις εκτελεστικές πράξεις. Αυτή με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από την ΤPP – την εμπορική συμφωνία των χωρών τη Ειρηνικού- κέρδισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και έγινε πρώτο θέμα. Μεταξύ των τριών όμως πράξεων υπήρχε και μία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών ανά τον πλανήτη.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε μια εκτελεστική πράξη κατά των αμβλώσεων επαναφέροντας την αποκαλούμενη ως «Mexico City Policy» που είχε υιοθετήσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 και έχει παγκόσμιες συνέπειες. Πρακτικά η απόφαση του Τραμπ απαγορεύει την χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλεύουν για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών εφόσον μεταξύ αυτών υπάρχει και η επιλογή του άμβλωσης. Γι αυτό και η πολιτική αυτή συχνά αποκαλείται ως διεθνής «νόμος-φίμωτρο».

Σήμερα οι ΗΠΑ δαπανούν κατ' έτος περί τα 600εκατ δολάρια σε τέτοιου είδους προγράμματα, καθιστώντας εφικτό σε 27 εκατ γυναίκες και ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης και να ενημερώνονται για τις υπάρχουσες μεθόδους και τις επιλογές που έχουν.

Από τα χρήματα που πηγαίνουν στα προγράμματα αυτά, ούτε ένα δολάριο δεν πηγαίνει σε αμβλώσεις. Εξάλλου στις ΗΠΑ υπάρχει εν ισχύ νόμος από το 1973 (Helmes Amendment) που απαγορεύει την χρηματοδότηση αμβλώσεων στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της πολιτικής που τώρα επαναφέρει ο Τραμπ, υποστηρίζουν πως ο νόμος αυτός δεν είναι αρκετά ισχυρός και με τον τρόπο, «θωρακίζεται» καλύτερα η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Ουάσινγκτον.

Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που κάνει είναι να στερεί από τις γυναίκες την απαραίτητη ενημέρωση για το πως θα αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τους στερεί τα μέσα για να προφυλαχθούν από αυτή.

Οι δε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες οδηγούν συχνά τις γυναίκες σε επιλογές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Όπως εκτιμάται, η απόφαση Τραμπ μπορεί να οδηγήσει πολλές γυναίκες ή και κορίτσια στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους που ζουν σε αναπτυσσόμενες ή εμπόλεμες χώρες, στο θάνατο καθώς συχνά καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης αφού σε δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερες από 21εκατ γυναίκες το χρόνο υποβάλλονται σε μη ασφαλής αμβλώσεις, και αντιστοιχούν στο 13% των περιστατικών μητρικής θνησιμότητας. Η δε έλλειψη ενημέρωσης αλλά και μέσων προφύλαξης κατά την τέλεση της σεξουαλικής πράξης εκθέτει άνδρες και γυναίκες σε επικίνδυνα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά στο AIDS και μάλιστα σε χώρες που η πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό, φαρμακευτική αγωγή κλπ είναι μια πρόκληση ή απλά ανύπαρκτη.

Το ρεπορτάζ αυτό βασίστηκε σε δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post και έγινε απόδοση στα ελληνικά και προσαρμογή για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Δημοφιλή