ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/02/2017 05:37 EET | Updated 10/02/2017 05:37 EET

Ο "Καπετάνιος" είναι η ιστορία του Παναθηναϊκού και αξίζει σεβασμό

Contra.gr

Άφησα επίτηδες ασχολίαστο στο προηγούμενο κείμενο το θέμα που προέκυψε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Τον διχασμό που δημιούργησε όχι η παρουσία του "καπετάνιου" αλλά οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του. Το άφησα ασχολίαστο καθώς είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του, χρειάζεται ξεχωριστό κείμενο.

ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΥΒΡΗ

Αυτό που διέπραξαν οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού λέγεται "ύβρις", ασελγούν στην ιστορία του συλλόγου. Και θα πρέπει να προβληματιστούν για ποιο λόγο όλο το υπόλοιπο γήπεδο τους αποδοκίμασε. Οι ιδέες πεθαίνουν όταν φθείρεται η ιστορία τους. Για να υποστηρίξει κάτι με θέρμη όπως ένα σύλλογο και να κρατήσεις ζωντανές τις ιδέες είναι μεγάλο πράγμα να υπάρχει σύνδεση και σεβασμός στο παρελθόν.

Όσοι γνωρίζετε την δουλειά μου ξέρετε πως ποτέ δεν άνηκα σε στρατόπεδα και είμαι από αυτούς που έκαναν έντονη κριτική στην οικογένεια και εξακολουθώ να πιστεύω πως έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει κατέβει επίπεδο. Φυσικά ακόμα και ο Τζίγκερ να ήταν στο γήπεδο θα ήταν μεγάλο λάθος να αποδοκιμαστεί καθώς είναι μέρος της ιστορίας του συλλόγου. Ανεξάρτητα τι πιστεύει κανείς για τα πεπραγμένα του στον Παναθηναϊκό.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΑΝΤΙΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Λάθη έκανε πολλά, προσωπικά με είχε πειράξει ότι άφησε τον Σαραβάκο να πάει στην ΆΕΚ, η απώλεια του Μπορέλι, του Μίκλαντ το γεγονός πως άφησε να χαθεί η ομάδα του Ρότσα που έφτασε στους 4 της Ευρώπης. Πράγματι ακόμα και τα καλά χρόνια του Καπετάνιου υπήρχαν αρκετές Παναθηναϊκές οικογένειες που ήταν αντιΒαρδινογιανικές.

Δεν βάζω καθόλου στην κουβέντα τους οργανωμένους, που πάντα έχουν και ιδιοτελή συμφέροντα. Υπήρχε μεγάλο ποσοστό Παναθηναϊκών που μεγάλωσε με τον καημό ότι δεν είδε ποτέ τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο τιμόνι της ΠΑΕ ή που δεν μπόρεσε να συγχωρήσει στην οικογένεια κάποια σημαντικά θέματα, όπως ότι δεν δημιούργησε γήπεδο, ότι άφησε απροστάτευτο τον Παναθηναϊκό στην κυριαρχία του Κόκκαλη και πολλούς ποδοσφαιριστές που έφυγαν πρόωρα. Όμως ακόμα και σε αυτές τις κουβέντες ο καπετάνιος είναι μία άλλη ιστορία. Πολλοί δεν γνωρίζουν πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έφυγε από τον Παναθηναϊκό όταν η οικογένεια αποφάσισε να τον αδειάσει.

Του στέρεψε τα τελευταία χρόνια του την κάνουλα και το 2000 πήγε τον Παναθηναϊκό σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γνώριζαν πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ακολουθήσει και είχαν σκοπό να βγάλουν μπροστά τον Τζίγκερ. Συμβαίνουν αυτά η ζωή προχωρά εξελίσσεται.

ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΑΝ ΠΑΙΔΑΚΙΑ

Αυτοί που τον αποδοκίμασαν στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά που δεν έχουν ζήσει τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Δεν γνώρισαν το πάθος του για τον Παναθηναϊκό. Δεν τον είδαν να πηδά στις 14 Νοεμβρίου το 1992 σε παιχνίδι με την Κόρινθο τα κάγκελα για να τα βάλει με αυτούς που τον αποδοκίμασαν.

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ

Δεν γνωρίζουν πως αυτός ήταν ο άνθρωπος που αναβίωσε το Ευρωπαϊκό όραμα του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να είχε πίσω του το Ουέμπλει αλλά από τότε δεν είχε ξαναπετύχει τίποτα στην Ευρώπη.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν αυτός σε εποχές που ο Έλληνας ένιωθε κατώτερος από τους Ευρωπαίους έβαλε σαν στόχο να κυνηγά ο σύλλογος της επιτυχίες στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έφερε στον Παναθηναϊκό τον Σαραβάκο, τον Ζάετς έκανε Μπουμπλη τον Ρότσα, έφερε τον Βαζέχα που δεν τον ήξερε κανένας, τον Μπορέλι, τον Μύκλαντ. Αυτός έχασε πολλούς από αυτούς, ο ίδιος έφερε τον Πόλακ και πολλούς περίεργους.

Αυτό έφτιαξε την ομάδα του 1984 παίρνοντας εκείνο το καλοκαίρι τον Ζάετς και τον Σαραβάκο, μία ομάδα που όσοι την έχουν ζήσει δεν μπορούν να την ξεχάσουν. Τον έγραψε ο αποδυτήριακιας Κώστας Καίσαρης "καπετάνιο" στην συνέχεια τον έγραψε και "Ρινγκο" όταν έβγαλε μπιστόλι στον Βοτρό στο παιχνίδι με την Τορίνο.

ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Με τα άσχημα του και τα καλά του, αποτελεί την ιστορία του Παναθηναϊκού. Και δεν έχουν το δικαίωμα κάποια παιδιά που δεν τον έχουν ζήσει να την βεβηλώνουν. Αρκετά έχει μικρύνει ο Παναθηναϊκός σήμερα, δεν χρειάζεται να ξεφτιλιστεί η ιστορία του. Είμαι σίγουρος πως πολλοί από όσους σηκώθηκαν και τους αποδοκίμασαν εκείνη την εποχή φώναζαν στο γήπεδο "Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ".

Προσωπικά έκανα πάντα κριτική και ήμουν απέναντι στην "οικογένεια" σε αρκετά θέματα. Είμαι από αυτούς που πολλές φορές έχω αναφέρει, πως έχει τεράστια ευθύνη για το που βρίσκεται σήμερα ο Παναθηναϊκός και για το γεγονός πως από την στιγμή που είχαν στα χέρια τους τον σύλλογο από το 1979 όφειλαν να του εξασφαλίσουν την επόμενη ημέρα. . Επίσης με γοήτευε το πάθος και η δίψα για επιτυχία που είχαν ο Παύλος με τον Θανάση. Όμως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορία του Παναθηναϊκού.

Έχει προσφέρει και κανένα παιδάκι δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει να πάει στο γήπεδο και να αμαυρώνει με αυτόν τον χυδαίο τρόπο την ιστορία του συλλόγου. Με τα καλά της και με τα άσχημα της, η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι συνδεδεμένη με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και αξίζει σεβασμό. Και πιστέψτε με όσοι έχουν ζήσει τα χρόνια της δεκαετίας του 80 και του 90 παίρνουν δύναμη για να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον σύλλογο και να το μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους.

Πηγή: Contra.gr

Sponsored Post