ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/04/2017 11:33 EEST | Updated 26/04/2017 14:26 EEST

Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ στον Ομέρ Τσελίκ για το Αγαθονήσι

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - APRIL 18: Turkey's EU Minister Omer Celik delivers a speech during a press conference at the ministry in Ankara, Turkey on April 18, 2017. (Photo by Binnur Ege Gurun/Anadolu Agency/Getty Images)

Με κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μη ανεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των νησιών του Αιγαίου»

Στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου, απαντά και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει τις «προκλήσεις και τους λεονταρισμούς».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αναφέρει:

«Οι υπουργοί του κ.Ερντογάν συνεχίζουν τις προκλήσεις και τους λεονταρισμούς απέναντι στην Ελλάδα, με τελευταίο κρούσμα τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το Αγαθονήσι. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και των διεθνών συνθηκών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post