ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/05/2017 14:10 EEST | Updated 15/05/2017 19:38 EEST

141 παραβιάσεις στο Αιγαίο ακόμη και από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και 9 εμπλοκές στον αέρα

Giovanni Colla/Stocktrek Images via Getty Images
''

Σερί τουρκικών προκλήσεων από αέρα και θάλασσα. Αρχικά σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του Αγαθονησίου προχώρησαν δύο πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι μετέχουν στην τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος ’17» (“DenizKurdu”). Τα δύο σκάφη παρέμειναν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για περίπου 20 λεπτά ενώ παρακολουθούνταν από περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο ενισχύθηκε από μια πυραυλάκατο και μια κανονιοφόρο που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια τα τουρκικά σκάφη, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

Στο μεταξύ εντός του ελληνικού FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως εισήλθαν 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα. Συνολικά καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως 14 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας έρχεται μια μόλις δύο ημέρες μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο όπου αμφότεροι παρέστησαν στη διεθνή συνάντηση κορυφής "Belt and Road Forum for International Cooperation". Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ ο Ερντογάν εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του. Συμφώνησε πάντως με την ανάγκη αποφυγής εντάσεων και τη σημασία που έχει να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας των αρχηγών ΓΕΕΘΑ.