Να γιατί δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείτε τα ίδια πλαστικά μπουκάλια

Να γιατί δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείτε τα ίδια πλαστικά μπουκάλια
Young sportswoman with pony tail drinking water on the bridge while resting from morning jogging.
bogdankosanovic via Getty Images
Young sportswoman with pony tail drinking water on the bridge while resting from morning jogging.

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο πλαστικό μπουκάλι για να φυλάσσουμε νερό για περισσότερες από μία ημέρες – πιθανότατα και εβδομάδες. Ωστόσο, η συνεχής χρήση του ίδιου μπουκαλιού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι μίας χρήσης και η συνήθειά μας να τα ξαναγεμίζουμε με νερό είναι αρκετά επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον Independent, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα πλαστικά μπουκάλια συγκεντρώνουν μέσα σε μια μόλις εβδομάδα 900.000 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο – η τουαλέτα σας είναι πιθανότατα πολύ πιο καθαρή.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το 60% των μικροβίων που εντοπίστηκαν στα επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια είναι παθογόνα, δηλαδή ικανά να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Γι' αυτό τον λόγο συνίσταται όσο μπορούμε να μην τα επαναχρησιμοποιούμε και να προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια ή εκείνα από ανοξείδωτο ατσάλι.

Εκτός όμως από τα μικρόβια, τα πλαστικά μπουκάλια κρύβουν και έναν άλλο κίνδυνο. Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μια οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ουσία χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια. Η μεταφορά της ουσίας στα τρόφιμα εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα, ακόμα και καρκίνο του μαστού, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να το αποδεικνύουν ακόμα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα