Covve: Το ελληνοκυπριακό app που σας «συστήνει» (σ)τον επαγγελματικό κόσμο

Covve: Το ελληνοκυπριακό app που σας «συστήνει» (σ)τον επαγγελματικό κόσμο
covve

Βασισμένοι στην ιδέα ότι οι βαθιές διαπροσωπικές σχέσεις είναι αυτές που χτίζουν γερά επαγγελματικά δίκτυα και απογοητευμένοι από την παραδοσιακή επαγγελματική ατζέντα από τη μια και τα «ψυχρά» επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα από την άλλη, οι Γιάννης Γαβριηλίδης (από την Κύπρο) και Αλέξανδρος Πρωτογερέλλης έψαχναν μια επαναστατική ιδέα που θα άλλαζε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις επαφές, τόσο εντός όσο και εκτός οθόνης του smartphone μας. Η μοίρα τους έφερε μαζί όταν γνωρίστηκαν σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία του Λονδίνου κι από κει η επεξεργασία της ιδέας για μια πιο advanced επαγγελματική ατζέντα οδήγησε στη δημιουργία του Covve, ενός app που ξεκίνησε στα τέλη του 2013 και λανσαρίστηκε μέσα στο 2015.

«Πάρα πολλές ευκαιρίες έρχονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, όχι τις ρηχές, αλλά τις ουσιαστικές. Όχι από μια αλληλεπίδραση σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μέσα από τη διατήρηση των σχέσεων με τον άλλο», μας εξηγεί στο άνοιγμα της συζήτησης ο ένας εκ των ιδρυτών, Γιάννης Γαβριηλίδης.

Η εφαρμογή που υπάρχει σε Android και iOS, αλλά και στο desktop (με περισσότερες δυνατότητες), φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πολυάσχολους επαγγελματίες ανά τον κόσμο να βάλουν σε τάξη τις επαφές τους, διευρύνοντας τον επαγγελματικό τους κύκλο με ασφάλεια και ταχύτητα. Η ομάδα του Covve αποτελείται από 12 άτομα που βρίσκονται σε Ελλάδα, Κύπρο, όμως πάντα υπάρχει χώρος για ταλαντούχους συνεργάτες.

«Άρα στην Ελλάδα της αυξημένης ανεργίας -ειδικά των νέων- προσλαμβάνετε;», ρωτάω τον δεύτερο συνιδρυτή, Αλέξανδρο, που στηρίζει όλο το κομμάτι του product engineering. «Οι καλοί engineers στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως είναι πολύ λίγοι. Έχουμε τόσο μεγάλο όραμα μπροστά μας που και 10 ακόμα engineers να είχαμε, δε θα κάθονταν. Είμαστε πολύ καλό περιβάλλον για τέτοιες ειδικότητες, έχουμε cutting edge τεχνολογίες, προσφέρουμε ευκαιρίες για training στο εξωτερικό, άρα ναι, έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά για ταλαντούχους συνεργάτες», μου απαντά χαμογελαστός.

Ο Γιάννης Γαβριηλίδης

Η καινοτομία της εφαρμογής

Η λειτουργία του Covve βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως μας εξηγεί αναλυτικά ο Γιάννης. Πρώτον, στο ότι η εφαρμογή οργανώνει τις επαφές που έχεις στο κινητό σου, τις συμπληρώνει αυτόματα και σου δημιουργεί ένα δίκτυο που περιλαμβάνει τις επαφές των επαφών σου και των συναδέλφων σου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το πώς μένεις σε επαφή με τις επαφές σου (έχεις π.χ. τη δυνατότητα δηλαδή να ενημερώσεις το Covve πόσο συχνά θες να έχεις επαφή με ένα συγκεκριμένο άτομο ή να κρατήσεις σημείωση του τι είπατε σε κάθε συνομιλία σας, παρουσιάζοντάς σας το ιστορικό των συζητήσεων ή ακόμη να μάθεις για την εξαγορά που έκανε μια εταιρεία λαμβάνοντας ενημέρωση ότι τα χ,ψ άτομα ανέλαβαν την τάδε θέση). Τρίτον και τελευταίο: get introduced. Ψάχνεις αυτό που θες εντός της εφαρμογής, η εφαρμογή «σκανάρει» τις επαφές σου και σε φέρνει σε επαφή. Η (κατοχυρωμένη) πατέντα βρίσκεται στο ότι η εφαρμογή δεν εκθέτει προσωπικά δεδομένα (όπως όνομα, τηλέφωνο ή email), τα οποία μπορείς πολύ απλά να ζητήσεις από έναν άλλο χρήστη της.

«Σε μπέρδεψα αρκετά;», με ρωτάει ο Γιάννης που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο του να μου το κάνει λιανά. «Είναι πολύ απλό, αν θες να βρεις π.χ. ένα δικηγόρο στην Ινδία ή μια συμβουλευτική εταιρεία στο Λονδίνο, ψάχνεις τις επαφές του δικτύου που έχει δημιουργηθεί και η εφαρμογή θα παρουσιάσει ποια από τις επαφές σου συνδέεται με την πληροφορία που ζητάς. Ύστερα επικοινωνείς μαζί του/της και σε συστήνει, κι όλα αυτά μέσα από μια εφαρμογή», προσθέτει.

-Τι γίνεται όμως με το θέμα της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων; Κατεβάζοντας την εφαρμογή το πρώτο πράγμα που σου ζητάει είναι πρόσβαση στον τηλεφωνικό σου κατάλογο.

-Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Κάτι που φοβόμαστε στην αρχή ήταν ότι ο χρήστης δε θα μας έδινε πρόσβαση στην ατζέντα του. Ευτυχώς τελικά μόνο ένα 5-7% δεν το κάνει (που είναι πολύ μικρό ποσοστό). Όσον αφορά την ασφάλεια, το πλεονέκτημά μας έγκειται στο ότι έχουμε εξαιρετικούς εξωτερικούς συνεργάτες (συμβούλους και ελεγκτές). Συνεργαζόμαστε με το enterprise risk service της Deloitte αλλά και με μια ελληνική εταιρεία, τη Census Labs. Όσον αφορά το απόρρητο, τα δεδομένα (data) ανήκουν στο χρήστη, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στα social networks. Άρα αν διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Covve, εξαφανίζεται, δε μένει κάτι. Το ακόμα καλύτερο όπως είπαμε, είναι ότι το private κομμάτι των δεδομένων δεν εκτίθεται ποτέ μέσα στο δίκτυο. Εσύ σαν χρήστης το ελέγχεις, εμείς μόνο την επεξεργασία κάνουμε.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν, όμως κάποια χαρακτηριστικά είναι «κλειδωμένα» και πληρώνεις ένα ποσό της τάξης των 6,99 δολαρίων το μήνα για να σου προσφερθούν, ενώ τα μεγάλα κομμάτια στην πίτα των χρηστών αφορούν τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και κάποια διεθνή hub (Ντουμπάι, Σιγκαπούρη κ.α.) γιατί εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για την εφαρμογή. «Οι χρήστες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν μεγαλώσει, αλλά το focus μας είναι περισσότερο στις μεγάλες αγορές», συμπληρώνει ο Γιάννης.

Ο Αλέξανδρος Πρωτογερέλλης

-Ενδιαφέρον για εξαγορά υπάρχει;

-Τώρα κάνουμε growth, τώρα βγαίνουμε εκεί έξω, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα έλεγα όμως στα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούμε να κάνουμε exit, αναλόγως των συνθηκών καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγορές στο χώρο μας.

-Άρα Αλέξανδρε, πώς ονειρεύεσαι την επόμενη μέρα για το Covve;

-Τι εννοούμε όταν λέμε επόμενη μέρα; Έχουμε φτιάξει ένα προϊόν που είναι πολύ πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές του, που αρέσει, έχει βρει το market fit του, οπότε θέλουμε να ακουστούμε κι άλλο εκεί έξω. Να στο πω αλλιώς; Θα ήθελα να συναντήσω ένα τυχαίο σύμβουλο στο City του Λονδίνου και να του πω «ξέρεις το Covve;» και να σου πει, «να εδώ, το 'χω κατεβάσει». Και είμαστε στο σωστό δρόμο για αυτό.

Τα καλά νέα και οι αριθμοί

-Έχουν συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδοτήσεις και σκοπεύει να συγκεντρώσει 2,0 εκατομμύρια με σκοπό την ταχεία επέκταση του.

-Έχουν ξεκινήσει συνεργασία με τη Deutsche Telekom και τη Nokia. Η επιλογή ήταν δύσκολη καθώς έγινε ανάμεσα σε 400 εταιρείες, με την Covve να μπαίνει στην τελική εξάδα των start up που συμμετείχαν.

-Είναι η μία από δύο εταιρείες στην Ευρώπη που πήρε extension του Bizspark Plus από τη Microsoft.

-Επιλέχθηκαν στις 6 από τις 10 εταιρείες του 3ου Ετήσιου Venture Fair (όπου και τους πρωτοσυνάντησε η HuffPost Greece).

-Eπιλέχθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμετείχαν στο Young Transatlantic Innovation Leadership Initiative στις ΗΠΑ και εν συνεχεία στο Global Entrepreneurship Summit (που έγινε υπό την αιγίδα του Μπ. Ομπάμα)

-Η εφαρμογή περιλαμβάνει μια γρήγορα αναπτυσσόμενη βάση εκατομμυρίων επαφών, με το 40% αυτών να είναι επιπέδου executive ή director, σε 1 εκατομμύριο εταιρείες που εδρεύουν σε 120 χώρες.

-Έχει συμπεριληφθεί στα 50 πιο δημοφιλή επαγγελματικά apps στο App Store του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και σε πολυάριθμα άρθρα τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

-Είναι μέλος του NBG Business Seeds program.

-Πρόσφατα έκαναν συμφωνία με το Iowa Tippie School of management για να δοκιμάσουν οι φοιτητές το Covve με σκοπό το networking.

Δημοφιλή