ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/10/2017 10:09 EEST | Updated 10/10/2017 11:00 EEST

Αντιπαράθεση Τσίπρα- Μητσοτάκη στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου

Eurokinissi

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το ζήτημα της αλλαγής φύλου από τα 15 έτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, είπε πως ειδικός του διηγήθηκε ιστορία με ένα παιδί που του ζήτησε να κάνει αλλαγή φύλου επειδή του το είπαν εξωγήινοι, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν βάζει δικλείδες ασφαλείας. Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και σόου προοδευτισμού, ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης. «Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση νόμου» είπε σχετικά.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως «προσβάλλει και υβρίζει» τους διεμφυλικούς και τον κατηγόρησε για «κωλοτούμπα» και κυβίστηση στο θέμα, λόγω ακροδεξιών πιέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ.

«Αναφέρθηκα χθες στη ΝΔ και τους λόγους που οδήγησαν τον αρχηγό της ΝΔ σε μία πολιτική κυβίστηση για τη διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτά τα βλέπει η ελληνική κοινωνία, τα κρίνει, τα βλέπουν οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πριν λίγο στη Βουλή. Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθούν και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο μήνες, συναντήθηκε με πολίτες που τους αφορά το θέμα και τους είπε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σήμερα «σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματος του και παραχώρησης χώρου στην ακραία δεξιά πτέρυγα», αλλάζει θέση.

 «Αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε την επιλογή σε έναν άνθρωπο 18 ετών χωρίς ιατρική γνωμάτευση, διότι αναφέρθηκε στην περίπτωση ατόμου που όταν ρωτήθηκε από τον γιατρό γιατί κάνει αυτήν την επιλογή, εκείνος του απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι. Αυτό είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μία κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα να παίρνουν εκ νέου τον λόγο, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ «γιαλαντζί φιλελεύθερο», και τον κ. Μητσοτάκη να κάνει αναφορά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον τυχοδιώκτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για ανευθυνότητα και εθελοτυφλία, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για πρόβλημα στην ΚΟ της ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Καμμένος που είναι; και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Εκείνος που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα έριχνε ακόμη και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού». Όταν ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με επιστολική ψήφο ο Πάνος Καμμένος ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι στο παρελθόν έχει ψηφίσει και άλλα παρόμοια νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι. Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 18 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει... Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στην Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Όσον αφορά στην αναφορά του στα περί «εξωγήινων» απάντησε πως «αυτή την ιστορία μου την ανέφερε ένας άνθρωπος που για 40 χρόνια ασχολείται με προβλήματα διεμφυλικών», και προσέθεσε ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται αυξημένη συνείδηση και δικλείδες ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός, από πλευράς του, είπε πως αυτές τις δύο ημέρες αντί να συζητάται μια τομή που αφορά έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό συζητάται «με περισσή υποκρισία» η υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών. «Για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεμφυλικά αυτά παιδιά, που υφίστανται τρομακτικό bullying στα Λύκεια, αυτό το οποίο έπρεπε να βαραίνει στη συνείδησή μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται. Αυτό πρωτίστως θα έπρεπε να μας αφορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα που αναφέρεται σε ψυχιάτρους και σε πρόσωπα που ανεβαίνουν στον Υμηττό και μιλούν με εξωγήινους, δεν αναφέρεται στις δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολεία μας, και στην ελληνική επαρχία, που κρύβονται κάτω από το χαλί, εξαιτίας της ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη διέξοδο της κανονικότητας.

«Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι διαμορφώνεται σήμερα ένα πλαίσιο που με τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική γνωμάτευση που δίνεται από διεπιστημονική επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δικαστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα με βάση την συμπεριφορά, την αίσθηση που έχουν για τον αυτοπροσδιορισμό τους.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)