Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική χάρη σε δορυφορικές εικόνες.
Η ομάδα έρευνας εντόπισε αυτή την αποικία των 500 πιγκουίνων, σε μια από τις πιο απομακρυσμένες και απρόσιτες περιοχές της Ανταρκτικής,χάρη στις σκούρες κηλίδες που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων πάνω στον πάγο, οι οποίες ήταν εμφανείς σε δορυφορικές εικόνες, εξήγησε η British Antarctic Survey (BAS).
Η νέα αποικία ανεβάζει σε 66 τον αριθμό των ομάδων αυτοκρατορικών πιγκουίνων που έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική, οι μισές από τις οποίες χάρη σε δορυφορικές εικόνες.
«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη», είπε ο Δρ. Πίτερ Φρέτγουελ, του British Antarctic Survey, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
«[Αλλά] όπως πολλές από τις τοποθεσίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αυτή η αποικία είναι μικρή και σε μια περιοχή που έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πρόσφατη απώλεια θαλάσσιου πάγου».
Scientists have discovered a new emperor penguin colony at Vergler Point, Antarctica 🐧
— British Antarctic Survey (@BAS_News) January 20, 2023
They used satellite mapping technology to spot the penguins and their guano – visible in this amazing aerial image.
📸@Maxar #PenguinAwarenessDay
The full story 👇https://t.co/axcevzExOt pic.twitter.com/O6y0KbZ2kF
Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μόνοι πιγκουίνοι που αναπαράγονται στον πάγο της θάλασσας και όχι στη στεριά και βρίσκονται σε περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν επειδή είναι απομακρυσμένες, απρόσιτες και οι θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν έως τους -60 Κελσίου.
Τα τελευταία 15 χρόνια, οι επιστήμονες της British Antarctic Survey αναζητούν νέες αποικίες. Η τελευταία αποικία, στο Verleger Point, στη δυτική Ανταρκτική, ανακαλύφθηκε με βάση εικόνες από τη δορυφορική αποστολή Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιβεβαιώθηκε σε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο Maxar WorldView-3.
Από το 2015, υπήρξαν δραματικές αλλαγές στον θαλάσσιο πάγο στην Ανταρκτική, οι οποίες έχουν επιταχυνθεί. «Πέρυσι είχαμε τις χειρότερες συνθήκες θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική και φέτος είναι ακόμη χειρότερα», δήλωσε ο Φρέτγουελ. «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για το τι σημαίνει αυτό για τους πιγκουίνους, αλλά δεν είναι καλό».
Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων θέτουν σε κίνδυνο τις περιοχές στις οποίες αναπαράγονται οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, ενώ η οξείδωση των ωκεανών απειλεί κάποια είδη οστρακοειδών από τα οποία τρέφονται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με τον ρυθμό της κλιματική αλλαγής σχεδόν όλοι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα έχουν εξαφανιστεί ως το τέλος του αιώνα.