Νέα Ζηλανδία: Εκατοντάδες μπλε πιγκουίνοι ξεβράζονται νεκροί στις ακτές

Τα θαλάσσια πτηνά πεθαίνουν μαζικά από τις αρχές Μαΐου.
by wildestanimal via Getty Images

Πτώματα εκατοντάδων μικρών μπλε πιγκουίνων ξεβράζονται στις παραλίες της βόρειας ακτής της Νέας Ζηλανδίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οικολόγους, που φοβούνται ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τα άτυχα πτηνά να πεθαίνουν από την πείνα.

Οι κορόρα, γνωστοί και ως μικροί μπλε πιγκουίνοι, είναι εγγενείς στη Νέα Ζηλανδία, αλλά κινδυνεύουν να μειωθούν, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας.

Αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, απειλές από σκύλους και κουνάβια, αλλά είναι επίσης επιρρεπείς σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα και παράκτιες κατασκευές.

Οι οικολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί οι πιγκουίνοι πεθαίνουν μαζικά από τις αρχές Μαΐου, όταν οι κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν για πρώτη φορά τα νεκρά πτηνά στις παραλίες.

Ο Γκρέιαμ Τέιλορ, επιστημονικός σύμβουλος που μελετά τα θαλάσσια πουλιά στο Τμήμα Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας, είπε, με βάση τα αρχικά εργαστηριακά αποτελέσματα, ότι ο υποσιτισμός μπορεί να είναι η αιτία θανάτου για 200-500 από τα πτηνά.

«Η αιτία της θνησιμότητας φαίνεται να οφείλεται στην αποτυχία εύρεσης επαρκούς τροφής στη θάλασσα και στον θάνατο από την πείνα», είπε ο Τέιλορ στο CNN.

Ενας θαλάσσιος καύσωνας στα βόρεια νερά της χώρας σε συνδυασμό με τις φυσικές καιρικές συνθήκες του ωκεάνιου φαινομένου Λα Νίνια (σ.σ. το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο) έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για τους μικρούς μπλε πιγκουίνους να βρουν τροφή.

Τα μικρά, θορυβώδη πουλιά με το ανοιχτό μπλε τρώνε συνήθως γαύρο και σαρδέλες και καταδύονται σε βάθη έως και 30 μέτρων για να πιάσουν τη λεία τους. Αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού σημαίνει ότι τα μικρά ψάρια μετακινούνται σε πιο κρύα νερά πολύ βαθιά, που είναι αδύνατο να τα φτάσουν οι πιγκουίνοι.

Τα αρχικά ευρήματα μιας νεκροψίας έδειξαν ότι τα πτηνά είχαν χάσει το κοιλιακό λίπος τους, επομένως ήταν ήδη σε κακή υγεία πριν παρασυρθούν από τα νερά στην ακτή.

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά στην ιστορία της το 2021, με τις ετήσιες θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 0,5 έως 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές.

Τα νερά που περιβάλλουν τη χώρα ανέβηκαν έως και 3 βαθμούς Κελσίου πρόσφατα.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή