Ο Δαλάι Λάμα πρόκειται να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία στο αριστερό του γόνατο στο Νέο Δελχί μέσα στον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Ιουνίου το γραφείο του, καθώς ο 90χρονος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών Βουδιστών συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα υγείας.
Ο 14ος Δαλάι Λάμα αναμένεται να αναχωρήσει την Παρασκευή από την Νταραμσάλα, την πόλη των Ιμαλαΐων όπου ζει εξόριστος εδώ και δεκαετίες, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ινδίας. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της υγείας του έχει προκαλέσει ανησυχία στους πιστούς του, οι οποίοι συνηθίζουν να οργανώνουν εκτεταμένες προσευχές πριν από κάθε προγραμματισμένη ιατρική επέμβαση ή θεραπεία.
Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα X, το γραφείο του ανέφερε ότι ο Δαλάι Λάμα «θα υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία στο αριστερό του γόνατο», προσθέτοντας πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ταξιδέψει και στην περιοχή Λαντάκ της βόρειας Ινδίας, όπου θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης πνευματικός ηγέτης είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ίδιο γόνατο στη Νέα Υόρκη το 2024. Λίγους μήνες αργότερα, σε συνέντευξή του στο Reuters, είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα «δεν ήταν κάτι σοβαρό», παρότι εμφανιζόταν να περπατά με δυσκολία και με τη βοήθεια συνεργατών του. Σήμερα, για τις μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα στο συγκρότημα όπου διαμένει, χρησιμοποιεί αμαξίδιο τύπου golf cart.
Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο Δαλάι Λάμα έχει εμφανιστεί αισιόδοξος για το μέλλον. Πέρυσι είχε δηλώσει ότι ελπίζει να ζήσει πέρα από τα 130 χρόνια, αναθεωρώντας προς τα πάνω παλαιότερη πρόβλεψή του για το προσδόκιμο ζωής του. Παράλληλα, έχει καθησυχάσει τους ακολούθους του διαβεβαιώνοντάς τους ότι, σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, θα μετενσαρκωθεί μετά τον θάνατό του.
Ο μακροβιότερος ηγέτης του Θιβετιανού Βουδισμού ζει στην Νταραμσάλα από το 1959, όταν εγκατέλειψε το Θιβέτ μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας.
Το ζήτημα της διαδοχής του παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο και συνδέεται άμεσα με τις σχέσεις μεταξύ Θιβέτ και Κίνας. Το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό του στην περιοχή, χαρακτηρίζει τον Δαλάι Λάμα αυτονομιστή και υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαδόχου του πρέπει να εγκριθεί από τις κινεζικές αρχές, επικαλούμενο μια τελετουργική διαδικασία αιώνων.
Με πληροφορίες από Reuters