Ως «αυθεντικό κόσμημα της φύσης» χαρακτηρίστηκε ένας τροχός τυριού Παρμεζάνα Ρετζιάνο, ο οποίος κατέκτησε το ρεκόρ μακροζωίας για το εν λόγω τυρί.

Ακόμα βρώσιμος, ο τροχός αυτός αποτελεί έναν από τους τελευταίους που κατασκευάστηκαν το 1998 από τον Ρομάνο και τη Σίλβια Καμοράνι στο γαλακτοκομείο τους στο Ποβίλιο, μια μικρή πόλη κοντά στην Πάρμα, στη βόρεια περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας.

Advertisement
Advertisement

Η αξία του τροχού βάρους 36 κιλών, σύμφωνα με τον Guardian, ανέρχεται στα 20.000 ευρώ. Την Κυριακή (1/6) ανοίχτηκε και δοκιμάστηκε, 27 χρόνια και 3 μήνες μετά τη δημιουργία του. Ξεπέρασε έτσι, τον προηγούμενο «κάτοχο» του ρεκόρ, που είχε ανοιχτεί στα 21 χρόνια.

«Το άρωμα και η γεύση ήταν εξωπραγματικά», είπε ο Ρομάνο Καμοράνι, προσθέτοντας ότι εξακολουθούσε να φροντίζει με «αγάπη» τον τροχό καθώς παλαιωνόταν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν φτιάχνει πλέον τυρί.

 Παρμεζάνα Ρετζιάνο

Η παρμεζάνα ρετζιάνο έχει το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της ΕΕ, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στις ιταλικές επαρχίες Ρέτζιο Εμίλια, Πάρμα και Μόντενα, καθώς και σε τμήματα της Μάντοβα και της Μπολόνια.

Φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα, αλάτι και ζωική πυτιά. Συνήθως χρειάζεται 12 έως 36 μήνες για να ωριμάσει, με παρατεταμένη παλαίωση να συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

φωτογραφία αρχείου  via Associated Press

Όσο μεγαλύτερη είναι μια παρμεζάνα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να παλαιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το τυρί πρέπει να περιέχει τη σωστή ποσότητα λίπους, πρωτεΐνης και αλατιού για να αντέξει στο χρόνο. Όσο περισσότερο ωριμάζει η παρμεζάνα, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση της.

Η διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης εναπόκειται στον τυροκόμο, όπως επίσης και η απόφαση του ανοίγματος του τυριού. Η παρμεζάνα μακράς ωρίμανσης δοκιμάζεται στη συνέχεια από μια επιτροπή της κοινοπραξίας «Parmigiano Reggiano» και θεωρείται αυθεντική μόνο εάν κριθεί ότι είναι βρώσιμη και πληροί τα πρότυπα, όπως έγινε και με τον τροχό – ρεκόρ του Καμοράνι.

Advertisement
φωτογραφία αρχείου Stefano Guidi via Getty Images

Τελετή κοπής

Ως μια «εξαιρετική στιγμή», χαρακτήρισε τα εγκαίνια του τροχού του Καμοράνι, ο Νίκολα Μπερτινέλι, πρόεδρος της κοινοπραξίας. «Δείχνει πώς αυτό το προϊόν μπορεί να παραμείνει εκπληκτικό με την πάροδο του χρόνου χωρίς τη χρήση συντηρητικών», λέει. «Είναι ένα αυθεντικό κόσμημα της φύσης».

Περίπου 7 κιλά από το τυρί – ρεκόρ καταναλώθηκαν, κατά τη διάρκεια της τελετής κοπής.

Εκτός από τον σωστό συνδυασμό συστατικών, ο Καμοράνι πιστεύει ότι η μακροζωία του τροχού οφείλεται στο ότι «φρόντιζε με αγάπη» το τυρί, όπως θα φρόντιζε και ένα παιδί. «Νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε διαρκέσει ακόμη και 30 χρόνια», τονίζει.

Advertisement
φωτογραφία αρχείου Bloomberg via Getty Images

Και τώρα;

Πλέον, ο τυροκόμος καλείται να αποφασίσει, πως θα διαχειριστεί το σπάνιο τυρί. Η παρμεζάνα που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, παρασκευασμένη το 2000,  δημοπρατήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό.

«Κάποιοι έχουν πει ότι θα έπρεπε να το διαθέσω στην ιαπωνική αγορά», είπε ο Καμοράνι. «Αλλά θέλω να το διατηρήσω τοπικό».

Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ολόκληρο το τυρί που έχει απομείνει, μπορεί, αν και πιθανότατα θα πωληθεί σε μικρότερα κομμάτια. Οι αγοραστές μπορούν είτε να παραλάβουν το τυρί από το Κομοράνι, είτε να το παραγγείλουν.

Advertisement

(με πληροφορίες από Guardian)