Η χιονοθύελλα στη Νέα Υόρκη αποδεικνύεται μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι αναμενόταν. Ωστόσο, παρά την σφοδρότητα της κακοκαιρίας, υπάρχει έλλειψη εργατών για την απομάκρυνση του χιονιού, σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος Ζοχράν Μαμντάνι αύξησε τον μισθό τους κατά περισσότερο από 30%, από 19 δολάρια την ώρα σε 30 δολάρια την ώρα. Προφανώς, δεν υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι για την προηγούμενη θέση εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω κριτική του δημάρχου της Νέας Υόρκης.
Ο ίδιος ο Μαμντάνι ανακοίνωσε την αύξηση των αμοιβών για τις εργασίες έκτακτης ανάγκης σε συνέντευξη Τύπου στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη αρχίσει να καθαρίζουν το χιόνι και πολλοί από αυτούς εργάζονταν σκληρά, περίπου «1.800 Νεοϋορκέζοι ανά βάρδια». Ο Μαμντάνι πρόσθεσε ότι η διοίκησή του «αύξησε την αμοιβή στα 30 δολάρια την ώρα», υποτίθεται λόγω του «ιστορικού χαρακτήρα αυτής της χιονοθύελλας». Η προηγούμενη αμοιβή ήταν περίπου 19 δολάρια την ώρα.
Mayor Mamdani announced an expansion to the emergency snow shoveler program, increasing pay to $30 an hour. The mayor said shovelers must bring two forms of ID to get paid, and can walk into any DSNY garage before 8 p.m. Monday, and then starting again at 9 a.m. Tuesday. pic.twitter.com/r0ewxGApsP
— Spectrum News NY1 (@NY1) February 23, 2026
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αύξηση των αμοιβών έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των εργατών για το φτιάρισμα του χιονιού. Νωρίτερα, η New York Post ανέφερε ότι η προηγούμενη αμοιβή «δεν κατάφερε να προσελκύσει» κανέναν εργάτη για ώρες σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε ορισμένες από τις πιο ενεργές περιοχές υπήρχαν μόνο 35 εθελοντές. Ένας υπάλληλος του δήμου ισχυρίζεται μάλιστα: «Δεν έχω δει κανέναν να έχει εγγραφεί σήμερα», κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Κυριακή.
Βεβαίως, η χιονόπτωση ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς ορισμένα μέρη της πόλης χτυπήθηκαν από περίπου 28 ίντσες χιονιού, πολύ περισσότερο από τον συνήθη μέσο όρο. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ, με ορισμένους ανεξάρτητους χιονοκαθαριστές να κερδίζουν αρκετά χρήματα λόγω των χιονοθύελλων.
Μάλιστα δεν έλειψαν οι επικριτές που εξέφρασαν τα παράπονά τους εναντίον του Μαμντάμι, αν και δεν είναι σαφές αν προέρχονται όλοι από τη Νέα Υόρκη. Μία από τις συνηθισμένες επικρίσεις είναι ότι η εργασία του καθαριστή χιονιού έχει μια «αυστηρή» απαίτηση για δύο μορφές ταυτότητας προκειμένου να πληρωθείς.