Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν περισσότερες επιθέσεις, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται πως εργάζεται πάνω σε μια κατάπαυση πυρός και να τονίζει ότι θέλει «πραγματικό τέλος» στο πυρηνικό ζήτημα με το Ιράν.
O Αμερικανός πρόεδρος, που διέψευσε ότι έφυγε πρόωρα από τη σύνοδο της G7 για να ασχοληθεί με κατάπαυση πυρός, είπε, σύμφωνα με το CBS News, ότι θέλει «πραγματικό τέλος» στο ζήτημα, με το Ιράν να «εγκαταλείπει απόλυτα» το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Δεν είπα ότι επιδίωκα κατάπαυση πυρός» είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το CBS News, προσθέτοντας «ίσως το κάνω» ως προς την προοπτική να στείλει τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουΐτκοφ ή τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για συνάντηση με το Ιράν. «Εξαρτάται από το τι θα συμβεί όταν επιστρέψω» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το Ιράν είναι «πολύ κοντά» στην απόκτηση πυρηνικού όπλου. Επίσης προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα και προέβλεψε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις προς το Ιράν – «θα μάθετε τις επόμενες δύο ημέρες…κανείς δεν έχει επιβραδύνει ως τώρα» σημείωσε.
תיעוד מלב איראן: כלי טיס של חיל האוויר מזהה טילי נ״מ משוגרים לעברו – ומחסל תוך שניות את חוליית השיגור
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 17, 2025
כלי טיס של חיל האוויר שפעל בשמי איראן, זיהה אתמול חוליית שיגור שביצעה ירי טילי נ״מ לעברו.
בסגירת מעגל קצרה, כלי הטיס תקף את המשגר וחיסל את את חוליית השיגור שביצעה את הירי pic.twitter.com/hW9YbQHRNM
Ο επικεφαλής του διευθυντηρίου στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, στρατηγός Σλόμι Μπίντερ, είπε σε στελέχη των υπηρεσιών ότι σύντομα θα «ανοίξουν δρόμο» σε άλλους τομείς στο Ιράν, αφού οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) «άνοιξαν τον δρόμο προς την Τεχεράνη».
«Φέρατε τις πληροφορίες που άνοιξαν τον δρόμο προς την Τεχεράνη και επέτρεψαν το χτύπημα στο ιρανικό γενικό επιτελείο. Σύντομα θα ανοίξετε δρόμο και σε άλλους τομείς. Αποδείξατε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τα όρια και να πιάσετε οποιονδήποτε στόχο» είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF. «Πάντα να θυμάστε ότι δεν μαχόμαστε μόνο σε μια αρένα. Μαχόμαστε κατά του Ιράν, μα τα μάτια μας είναι επίσης και στους ομήρους στη Γάζα και τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες στο μέτωπο και οι πολίτες στο εσωτερικό» πρόσθεσε.
״נפלה, התפוצצה, המטרה הופלה״: במהלך הלילה – חיל האוויר יירט כ-30 כטב״מים ששוגרו לעבר מדינת ישראל pic.twitter.com/E2rr2bouA0
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 17, 2025
Εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν. Τη νύχτα η αεροπορία είχε εξαπολύσει κύματα επιθέσεων στο δυτικό Ιράν, καταστρέφοντας αντιαεροπορικά συστήματα, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και χώρους αποθήκευσης drones, όπως ανακοίνωσαν οι IDF. Επίσης, αργότερα ανέφεραν ότι σκότωσαν τον Αλί Σαντμανί, τον οποίο ταυτοποίησαν ως τον νεοδιορισθέντα αρχηγό του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και δήλωσαν κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν. Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι υπήρξαν τρία σημεία πρόσκρουσης μετά από ομοβροντία πυραύλων στο κεντρικό Ισραήλ, και υπήρξαν κάποιες υλικές ζημιές αλλά όχι αναφορές σοβαρών τραυματισμών. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, εκτοξεύτηκαν περίπου 30 πύραυλοι και οι πιο πολλοί αναχαιτίστηκαν.
ראש אגף המודיעין בביקור בבסיסי אמ״ן: ״הבאתם את המודיעין שפרץ את הדרך לטהרן ובקרוב תפרצו דרך גם במרחבים נוספים; לצד איראן, אנחנו עם העיניים על החטופים בעזה ועל האיומים השונים על הלוחמים בחזית והאזרחים בעורף״
ראש אגף המודיעין, אלוף שלומי בינדר ביקר בבסיסי אגף המודיעין ושוחח עם… pic.twitter.com/yOY10HTvsZ— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) June 17, 2025Advertisement
Στην Τεχεράνη οι δρόμοι ήταν γεμάτοι και υπήρχαν ουρές στα βενζινάδικα καθώς σε εξέλιξη ήταν μεγάλο κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι «όλοι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη»- κάτι για το οποίο διευκρίνισε αργότερα πως είχε να κάνει με την επιθυμία του να είναι ασφαλείς οι άνθρωποι. Επίσης ιρανικά κρατικά ΜΜΕ είπαν ότι είχε στηθεί αρχηγείο για τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.
Message to the Iranians fleeing Tehran. When you return to the city, you will dance again in freedom, celebrating the extinction of the mullahs and ushering in generations of happiness and prosperity. pic.twitter.com/jaXgyeD43j
— Avi Kaner ابراهيم אבי (@AviKaner) June 15, 2025Advertisement
Στο μεταξύ, ομάδα χάκερ που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το Ισραήλ υποστήριξε ότι είχε καταστρέψει δεδομένα που συνδέονταν με ιρανική τράπεζα υπό αμερικανικές κυρώσεις. Η ομάδα, γνωστή ως «Gonjeshke Darande», είπε ότι πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις που κατέστρεψαν δεδομένα της τράπεζας Sepah.