Με φόντο τη συμπλήρωση του τέταρτου χρόνου πολέμου στην Ουκρανία και τις αναφορές ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR) περί προετοιμασιών από Βρετανία και Γαλλία για να δώσουν στο Κίεβο τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Δύση και πρωτίστως σε όσους απεργάζονται τέτοια σχέδια.

«Οι αντίπαλοι της Ρωσίας γνωρίζουν πώς θα μπορούσαν να καταλήξουν τα πράγματα, εάν καταφύγουν στη χρήση “πυρηνικού στοιχείου” σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας», προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο «εχθρός», ανέφερε, θα μπορούσε «να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει ακόμη και βρώμικα πυρηνικά όπλα», τονίζοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες για την πρόκληση μιας «στρατηγικής ήττας» της Ρωσίας είναι μάταιες.

Advertisement
Advertisement

«Αυτό απλώς δεν μπορεί να γίνει. Κι όμως το θέλουν τόσο πολύ, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Ή νομίζουν πως δεν μπορούν. Πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουν τη Ρωσία. Ψάχνουν κάθε τρόπο, οποιονδήποτε τρόπο, οτιδήποτε. Θα φτάσουν τον εαυτό τους σε κάποιο ακραίο σημείο και μετά θα το μετανιώσουν», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, σημειώνοντας πως αυτές πραγματοποιούνται κυρίως από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. «Η ”ειδική επιχείρηση” της Ρωσίας απαιτεί από την FSB να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένη και εστιασμένη. Η FSB πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια των αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, των δημοσιογράφων, και όσων επηρεάζουν την κοινή γνώμη», δήλωσε ο Πούτιν.

Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η αντιτρομοκρατική ασφάλεια των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, καθώς και των χώρων δημόσιας συγκέντρωσης, πρόσθεσε.· Το δυναμικό της υπηρεσίας πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως για την εξουδετέρωση πιθανών απειλών για τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας σύμφωνα με το TASS.

Γαλλία και Βρετανία θέλουν να εξοπλίσουν την Ουκρανία με πυρηνικά

Η SVR ανέφερε πως Παρίσι και Λονδίνο εξετάζουν μια «μυστική μεταφορά» εξαρτημάτων, εξοπλισμού και τεχνολογιών, για την κατασκευή πυρηνικής κεφαλής. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι επικοινωνιακά να παρουσιαστεί η πυρηνική ικανότητα ως εγχώρια αναπτυγμένη.

Η SVR υποστήριξε ότι μια δεύτερη επιλογή που εξετάζεται είναι η παροχή στην Ουκρανία μιας γαλλικής πυρηνικής κεφαλής TN 75, η οποία χρησιμοποιείται σε βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχια. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να ενθαρρυνθεί να κατασκευάσει μια «βρώμικη βόμβα» – έναν συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό φορτωμένο με ραδιενεργά υλικά, σχεδιασμένο να προκαλεί παρατεταμένη ραδιενεργό μόλυνση σε μια περιοχή.

Advertisement

«Το Κίεβο θα μπορούσε να επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών εάν διαθέτει πυρηνική ή τουλάχιστον μια αποκαλούμενη “βρώμικη” βόμβα», ανέφερε η SVR σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, «αρνήθηκε με σύνεση να συμμετάσχει σε αυτή την επικίνδυνη επιχείρηση». Αξιωματούχοι στο Λονδίνο και το Παρίσι φαίνεται να χάνουν «την επαφή με την πραγματικότητα», ανέφερε η υπηρεσία, προειδοποιώντας ότι η ευθύνη για μια τέτοια απερίσκεπτη ενέργεια θα βαρύνει τους ίδιους.

To Κίεβο απορρίπτει ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό

Η Ουκρανία απέρριψε σήμερα ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό ότι το Κίεβο προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια δύο πυρηνικών δυνάμεων, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Ρώσοι αξιωματούχοι, γνωστοί για το εντυπωσιακό ιστορικό τους στα ψέματα, προσπαθούν για άλλη μια φορά να κατασκευάσουν την παλιά ανοησία της «βρώμικης βόμβας», δήλωσε στο Reuters ο Χεόρχιι Τίχιι, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Advertisement

«Για την ιστορία: η Ουκρανία έχει ήδη απορρίψει τέτοιους παράλογους ρωσικούς ισχυρισμούς πολλές φορές στο παρελθόν και τους απορρίπτουμε επίσημα ξανά τώρα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει και να καταδικάσει τις βόμβες βρώμικων πληροφοριών της Ρωσίας».

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, κατηγόρησε τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι προετοιμάζονται να προμηθεύσουν κρυφά την Ουκρανία με εξαρτήματα και τεχνολογία πυρηνικών όπλων. Η Βρετανία δεν απάντησε άμεσα στον ρωσικό ισχυρισμό. Η Γαλλία, μέσω δήλωσης που έκανε η πρεσβεία της στη Μόσχα στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC, είπε ότι αυτό είναι “κατάφωρο ψέμα”.

Advertisement