ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2020 10:45 EEST | Updated 05/06/2020 11:48 EEST

Εκατό εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, με γενναία μέτρα στα πρώτα βήματα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Eurokinissi

Με στόχο ένα πιο καθαρό περιβάλλον, σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, που περιλαμβάνει σύνθετα μέτρα για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

«Σχεδόν 140 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού από τον Τόμας Εντισον το 1882, ο ηλεκτρισμός είναι ικανός να πάρει ρεβάνς από τη βενζίνη και το πετρέλαιο,» είπε ο πρωθυπουργός.

Με άμεσο στόχο να κυκλοφορούν έως το τέλος του 2021, 1000 καινούργια ηλεκτρικά και plug-in hybrid αυτοκίνητα, 6000 καινούργια ηλεκτρικά και plgug-in hybrid εταιρικά, 1500 ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά δίκυκλα και να έχουν τοποθετηθεί 1000 «έξυπνοι» οικιακοί φορτιστές, η κυβέρνηση στοχεύει, μακροπρόθεσμα, έως το 2025 να κυκλοφορούν  24.036 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι το 2030 το 1 στα 3 να είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Eurokinissi

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος,» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης συνυπογράφουν 19 φορείς.

Η ηλεκτροκίνηση είναι ένας νέος τρόπος ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον, καθαρές πόλεις, οδική ασφάλεια και μειωμένες εκπομπές αερίων ρύπων.

Οικονομικά κίνητρα

Η κυβέρνηση επιδοτεί με 100 εκατ. για 18 μήνες, την αγορά νέου τύπου οχημάτων. Η κυβέρνηση θα καλύπτει το 25% του κόστους για 14.000 ηλεκτρικά, ενώ το όφελος συνολικά θα φθάσει τα 10.000 ευρώ, με οικολογικό μπόνους και φοροαπαλλαγές. Επίσης, επιδοτεί κατά 25% την αγορά ηλεκτρικού ταξί, κατά 20% την αγορά ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και κατά 40% την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, ενώ θα επιδοτήσει και την αγορά ηλεκτρικών, ελαφρών επαγγελματικών.  

Τα ηλεκτρικά οχήματα, παράλληλα, θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης, θα εξαιρούνται από τον φόρο τα κόστη φόρτωσης και θα υπάρχει απαλλαγή για τα εταιρικά οχήματα, ενώ αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης παγίων σε όσες εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά.

Eurokinissi

Υπηρεσίες φόρτισης

Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης, που θα αν αναπτύσσουν το δίκτυο. Θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων. Ολοι οι φορείς θα πιστοποιούνται σε ενιαίο μητρώο ηλεκτροκίνησης

Παραγωγικές μονάδες ηλεκτρικών μπαταριών και σταθμών φόρτισης

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής μπαταριών οχημάτων και σταθμών φόρτισης, προκειμένου να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, ειδικά στους νομούς Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας, όπου θα ξεκινήσει αποληγνιτοποίηση, με ένα πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ.

Θα περιλαμβάνει, μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μείον 5% για 5 χρήσεις, μειωμένες εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας, αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων, ενώ θα αφαιρούνται οι δαπάνες προσαυξημένες κατά 15%.

«Να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μπαταρία της νοτιοανατολικής Ευρώπης,» είπε ο πρωθυπουργός.

Πράσινη στροφή

Επιπλέον, κάθε νέα οικοδομή θα πρέπει να έχει ηλεκτρολογικό υποδομή για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι πόλεις θα έχουν και πολλά ηλεκτρικά δίκυκλα, ενώ οι δήμοι θα χωροθετήσουν σημεία στάθμευσης και επαναφόρτισης.

Τον Αύγουστο του 2021 η ποσόστωση στην προμήθεια νέων οχημάτων του δημοσίου, θα είναι 25% για ηλεκτρικά.

Νησί πρότυπο

Κι ενώ προχωρούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά, σύντομα θα ανακοινωθεί η μετάβαση ενός νησιού σε ένα νέο μοντέλο μετακίνησης. Εκεί όλα τα οχήματα θα κινούνται με ηλεκτρισμό. Πρότυπο νησί, συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό.