Αεροδρόμιο Αθηνών και Ξενοδοχειακό επιμελητήριο πρόσφεραν «Ελληνικό Πρωινό» στους ταξιδιώτες

Ξενοδόχοι και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Η κ. Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος, ΕΟΤ, η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφ. Τουρισμού, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, ΞΕΕ, η κ. Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΞΕΕ, η κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, Προέδρος, ΕΞΑΑΑ, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ΔΑΑ και η κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου, Τομεάρχης Γρ. Τύπου, ΔΑΑ
Η κ. Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος, ΕΟΤ, η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφ. Τουρισμού, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, ΞΕΕ, η κ. Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΞΕΕ, η κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, Προέδρος, ΕΞΑΑΑ, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ΔΑΑ και η κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου, Τομεάρχης Γρ. Τύπου, ΔΑΑ
ΔΑΑ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από νωρίς, ένας μεγάλος μπουφές είχε στηθεί στο επίπεδο των αναχωρήσεων, με προϊόντα «Ελληνικού Πρωινού», που τα βρίσκουμε σε πάνω από 1.200 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συμμετέχουν στον εμβληματικό θεσμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Αφορμή για αυτή την έκπληξη στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου και μπορεί σήμερα ο μήνας να έχει 26, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι αυριανοί ταξιδιώτες θα μείνουν χωρίς να έχουν σερβιριστεί κι αυτοί με «Ελληνικό Πρωινό».

ΔΑΑ

Δε χρειάζεται να απαριθμήσω τα προϊόντα του μπουφέ, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τις γκριμάτσες των ταξιδιωτών, που ήταν όλο νοστιμιά.
Ευφάνταστη και γευστική, λοιπόν, η ιδέα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που μαζί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, έδωσαν μια τελευταία γεύση Ελλάδας, σε όσους ταξιδιώτες πρόλαβαν, διότι δε γινόταν να ικανοποιηθούν οι χιλιάδες που ήταν στο αεροδρόμιο.

ΔΑΑ

Παρούσα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια και για τις θεματικές μορφές τουρισμού, η οποία επισήμανε ότι: «Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εστιάζοντας στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και με όχημα την ελληνική γαστρονομία ταξιδεύουμε την εικόνα της χώρας μας πιο μακριά! Εστιάζουμε στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού και βάζουμε γερές βάσεις για το μέλλον».

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν και η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, η οποία προωθεί την ελληνική γαστρονομία μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

ΔΑΑ

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το καινοτόμο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» ξεκίνησε το 2010 από το ΞΕΕ και έκτοτε έχει διαγράψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία καταξίωσης, μέσα από το διαρκή εμπλουτισμό του και τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή. «Η ανάδειξη μέσω του «Ελληνικού Πρωινού» της ιδιαίτερης γαστρονομικής παράδοσης κάθε περιοχής της χώρας µας, ανάλογα µε τα προϊόντα που παράγονται σε αυτήν, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, δίνει στοιχεία μοναδικότητας στην εμπειρία των επισκεπτών μας και συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στο άνοιγμα νέων αγορών για μοναδικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Κάθε μέρα, με κάθε πρωινό, τα ξενοδοχεία που έχουν αγκαλιάσει το «Ελληνικό Πρωινό», γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής γαστρονομίας» ανέφερε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, προσθέτοντας: «Όπως είναι γνωστό, η Φιλοξενία διαχέει τα οφέλη της σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσά τους ο πρωτογενής τομέας έχει περίοπτη θέση σε αυτή τη συνεισφορά του ελληνικού ξενοδοχείου, όπως επιβεβαιώνει από έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή, το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων. Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό κατανέμεται σε 36% από τοπικούς παραγωγούς (εντός δηλαδή του νομού που δραστηριοποιείται κάθε ξενοδοχείο) και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα».

ΔΑΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα ανάμεσα σε 800 ξενοδοχεία, πάνω από το 40% των 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων, σερβίρουν Ελληνικό Πρωινό. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι τα μικρότερα ξενοδοχεία σερβίρουν κατ’ εξοχήν ελληνικά προϊόντα στο πρωινό, αλλά πολλά δε συμμετέχουν λόγω των διαδικασιών πιστοποίησης. Για τον λόγο αυτό, το ΞΕΕ ετοιμάζει νέες διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους ξενοδόχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, που αποτελεί χαρακτηριστικό τρόπο διασύνδεσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με τους ξενοδόχους. Μάλιστα, ήδη έχουν υπογραφεί 42 τοπικά σύμφωνα ξενοδόχων και παραγωγών.

Συνολικά, το 12% του αριθμού των ελληνικών ξενοδοχείων, διαθέτει πιστοποίηση «Ελληνικού Πρωινού» και στόχος είναι να αυξηθούν σύντομα.
Η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι σχεδιάζεται να καθιερωθεί «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικού Πρωινού», επισημαίνοντας ότι: «Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την ενδυνάμωση και την προβολή της ελληνικότητας και της παράδοσής μας, επιλέξαμε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού για να μοιραστούμε με τους ταξιδιώτες μας τη γαστρονομική εμπειρία των αυθεντικών, ελληνικών προϊόντων που συνθέτουν το Ελληνικό Πρωινό και εκφράζουν με τον πιο…γευστικό τρόπο την απαράμιλλη ελληνική φιλοξενία».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, αναφερόμενη στους σκοπούς της σημερινής εκδήλωσης επισήμανε ότι: «Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ είναι μια πρωτοβουλία που αγαπήθηκε όσο λίγες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και η φήμη του έχει ήδη ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Εκφράζει την Ελλάδα μας, εκφράζει την φιλόξενη «καλημέρα» μας και κυρίως στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων και τους Έλληνες παραγωγούς».

Δημοφιλή