Αεροδρόμιο Μπερλουσκόνι: Αντιδράσεις στην Ιταλία για τη μετονομασία του αεροδρομίου του Μιλάνου

Ο πρόεδρος της πόλης χαρακτήρισε την απόφαση ως «χαζή»
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Franco Origlia via Getty Images

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στην Ιταλία εναντίον απόφασης για μετονομασία του κύριου αεροδρομίου του Μιλάνου, που προορίζεται να πάρει το όνομα του αμφιλεγόμενου πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι- απόφαση την οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «τρελή».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πάνω από 35.000 άτομα έχουν υπογράψει ένα αίτημα προς την κυβέρνηση Μελόνι να εμποδίσει το σχέδιο, αφού ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι θα έδινε «πράσινο φως» στην απόφαση της Enac- της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας- για μετονομασία τους αεροδρομίου Μαλπένσα «στη μνήμη του φίλου μου Σίλβιο».

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, κατηγόρησε την Enac ότι υπέκυψε σε πιέσεις από δεξιούς πολιτικούς, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς να ζητηθεί η άποψη της SEA, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μιλάνου.

Ο Μπερλουσκόνι είχε γεννηθεί στο Μιλάνο και πέθανε εκεί πέρυσι, σε ηλικία 86 ετών. Το Forza Italia, το κόμμα που ίδρυσε, είναι κυβερνητικός εταίρος στον συνασπισμό της κυβέρνησης Μελόνι.

«Είναι τρελό που στην Ιταλία μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται από έναν πρόεδρο της Enac» είπε ο Σάλα, που είχε ήδη μπλοκάρει μια απόφαση να αφιερωθεί το δεύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου, Λινάτε, στον Μπερλουσκόνι. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η πολιτική συσχετίζεται με έναν τέτοιο τρόπο να γίνονται τα πράγματα» είπε σε ιταλικά ΜΜΕ.

Συνήθως υπάρχει μια αναμονή 10 ετών μετά τον θάνατο κάποιου πριν δοθεί το όνομά του σε έναν δημόσιο χώρο. Το αίτημα άρχισε από τη νεολαία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος που υποστήριξε ότι το αεροδρόμιο θα έπρεπε να πάρει το όνομα μιας προσωπικότητας που αντιπροσωπεύει αξίες όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η υπηρεσία προς την κοινωνία.

Δημοφιλή