Αυστραλή μήνυσε ψυχίατρο που ενέκρινε αλλαγή φύλου μετά από μία μόνο συνάντηση

Ενέκρινε όταν ήταν 19 ετών την ορμονοθεραπεία για να γίνει άνδρας και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση του στήθους και της μήτρας.
.
.
Facebook

Μια Αυστραλή, που έκανε αλλαγή φύλου για να γίνει άνδρας, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν λάθος, έκανε μήνυση σε ψυχίατρο επειδή ενέκρινε την ορμονοθεραπεία της μετά από μία μόλις συνάντηση- και αργότερα υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση του στήθους και της μήτρας της.

Η Τζέι Λαγκαδίνος, σήμερα 31 ετών, ήταν μόλις 19 ετών όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Δρ Πάτρικ Τοχεί, έναν βετεράνο ψυχίατρο του Σίδνεϊ, τον Μάιο του 2010.

Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχε παρέπεμψει ο ενδοκρινολόγος της προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν κατάλληλη για φυλομετάβαση, καθώς έκρινε ότι η Λαγκαδίνος ήταν πολύ νέα και χρειαζόταν «πλήρη ψυχιατρική εξέταση πριν την έναρξη της ορμονικής θεραπείας», σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας και την οποία επικαλείται η Sydney Morning Herald.

Μετά την πρώτη του συνάντηση με την Λαγκαδίνος, ο ψυχίατρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπασχε από δυσφορία φύλου και ήταν κατάλληλη για θεραπεία με τεστοστερόνη, αναφέρεται στο έγγραφο.

Την επόμενη φορά που η Λαγκαδίνος είχε συνεδρία με τον Τοχεί τον Φεβρουάριο του 2012, του είπε ότι ήταν πρόθυμη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί χειρουργικά το στήθος της στο πλαίσιο της φυλομετάβασής της.

Ο Τοχεί ενέκρινε τη διπλή μαστεκτομή για την ασθενή του, η οποία υποβλήθηκε στην επέμβαση τον Απρίλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ένα μήνα αργότερα, η Λαγκαδίνος συναντήθηκε με τον Τοχεί για τρίτη και τελευταία φορά για να συζητήσουν την αφαίρεση της μήτρας της.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο Τοχεί έγραψε ότι δεν μπορούσε να βρει καμία «ψυχιατρική αντένδειξη για να προχωρήσει σε υστερεκτομή στο πλαίσιο της φυλομετάβασης», ανοίγοντας τον δρόμο για την Λαγκαδίνος, τότε 22 ετών, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Νοέμβριο.

Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η Λαγκαδίνος - η οποία δεν προσδιορίζεται πλέον ως άνδρας - μηνύει τον Τοχεί για επαγγελματική αμέλεια, ισχυριζόμενη ότι έδωσε το πράσινο φως για την ορμονοθεραπεία της, ακόμη και όταν του είπε ότι πάσχει από κοινωνική φοβία.

Ισχυρίζεται επίσης ότι υπήρξε αμελής επειδή δεν της συνέστησε να πάρει μια δεύτερη γνώμη πριν την υστερεκτομή της.

Η δικαστική κατάθεση αναφέρει ότι ο Τοχεί συνέστησε έντονα στην Λαγκαδίνος να αναζητήσει κοινωνική και οικογενειακή θεραπεία, αλλά δεν ακολούθησε αυτή τη σύσταση. Παρόλα αυτά, προχώρησε και συναίνεσε στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις της, αναφέρει η NYPost.

Η Λαγκαδίνος λέει ότι το 2016 - τέσσερα χρόνια μετά την υστερεκτομή της - λάμβανε ψυχιατρική θεραπεία από άλλον γιατρό, όταν «συνειδητοποίησε ότι δεν έπρεπε να είχε υποβληθεί στην ορμονοθεραπεία ή στην πρώτη και δεύτερη επέμβαση».

Το 2020, συμβουλεύτηκε έναν ενδοκρινολόγο σχετικά με τη διακοπή της θεραπείας με τεστοστερόνη.

Στα έγγραφα, υποστηρίζει ότι ο Τοχεί θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι μπορεί να είναι στο φάσμα του αυτισμού και να την είχε παραπέμψει για περαιτέρω θεραπεία. Ισχυρίζεται επίσης ότι η κοινωνική της φοβία θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν της χορηγηθεί ορμονοθεραπεία.

Αναφέρει στην αγωγή της ότι οι ορμόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να υποφέρει από τραυματισμούς, αναπηρίες και επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εμμηνόπαυσης, του άγχους και της κατάθλιψης.

Μιλώντας στα αυστραλιανά The Age και Sydney Morning Herald, η 31χρονη δήλωσε: «Το να ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω παιδιά είναι απολύτως καταστροφικό».

Όπως εξήγησε, μεγαλώνοντας ένιωθε ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο «ελαττωματική» επειδή συνειδητοποίησε ότι έλκεται από κορίτσια. Στα 17 της, μπήκε στο διαδίκτυο και διάβασε για τη δυσφορία φύλου. «Σκέφτηκα, ”Αυτό έχω”. Αποφάσισα ότι μάλλον είμαι διεμφυλική λόγω της δυσφορίας με το σώμα μου», είπε.

Η νεαρή είπε ότι άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δυστυχισμένη και τότε αποφάσισε ότι πηγή της δυστυχίας της ήταν ότι δεν ήταν άνδρας, «οπότε η απάντηση ήταν να αλλάξω ακόμα περισσότερο το σώμα μου».

Στην πρώτη συνάντηση με τον Τοχεί, ο ψυχίατρος κατέγραψε ότι είχε στενοχωρηθεί όταν την ανάγκασαν να ντυθεί ως κορίτσι στο δημοτικό σχολείο, είχε «αγορίστικο» τρόπο συμπεριφοράς, ήταν κοινωνικά απομονωμένη και εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 11 ετών.

Σε επιστολή προς έναν συνάδελφο ανδρολόγο, ο Τοχεί φέρεται να είπε ότι όταν είδε για πρώτη φορά την Λαγκαδίνος, είχε σημειώσει «ένα προηγούμενο ιστορικό σημαντικής κοινωνικής φοβίας και κατάθλιψης που μπορεί να ήταν πέρα από τη δυσφορία φύλου», σύμφωνα με την κατάθεση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα