Αυτά είναι τα οπλοστάσια Ισραήλ, Χαμάς και Χεζμπολάχ

Τι θα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση.
via Associated Press

Μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας θα κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο που μαίνεται από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει αεροπλανοφόρα στην περιοχή καθώς υπάρχουν ανησυχίες μην μπει και το Ιράν στη σύγκρουση. Αυτή θα ήταν η τρίτη μεγάλη χερσαία επίθεση στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ την εγκατέλειψε το 2005.

Το Ισραήλ είναι είναι ένα από τα καλύτερα οπλισμένα έθνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά από τεχνικές ανταρτοπόλεμου και διαθέτει μεγάλο αριθμό πυραύλων.

Αναλυτικά:

Ισραήλ

via Associated Press

Ο στρατός του Ισραήλ έχει εδώ και καιρό την υποστήριξη των ΗΠΑ, με ετήσια χρηματοδότηση, κατόπιν εντολής του Κογκρέσου, 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, συν άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία πυραυλικής άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία του περιλαμβάνει το προηγμένο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικής κατασκευής Patriot και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome.

Διαθέτει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης, καθώς και ένα στόλο από drones με τεχνολογία για την υποστήριξη οποιασδήποτε μάχης από δρόμο σε δρόμο. Το Ισραήλ εκπαιδεύει στρατιώτες σε τέτοιες τεχνικές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αστικού Πολέμου, γνωστό ως «Μίνι Γάζα», ενώ διαθέτει και πυρηνικά όπλα.

Διαθέτει επίσης περίπου 170.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία και έχει καλέσει περίπου 360.000 έφεδρους για τον πόλεμο - τα τρία τέταρτα της εκτιμώμενης ικανότητάς του, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Χαμάς

via Associated Press

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίσα της Γάζας από το 2007, δεν έχει τα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και τα προηγμένα όπλα του ισραηλινού στρατού.

Η αιφνιδιαστική επίθεση το προηγούμενο σαββατοκύριακο περιλάμβανε μαχητές σε αλεξίπτωτα πλαγιάς και drones με χειροβομβίδες. Η Χαμάς μπορεί να αξιοποιήσει τακτικές ανταρτοπόλεμου που θα μπορούσαν να καταστήσουν οποιαδήποτε χερσαία επίθεση επικίνδυνη για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Διαθέτει 15.000-20.000 μαχητές, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ενώ το Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό στους 30.000 μαχητές. Το οπλοστάσιο της Χαμάς περιλαμβάνει τυφέκια εφόδου, βαριά πολυβόλα, χειροβομβίδες, ρουκέτες και αντιαρματικά όπλα, καθώς και τουφέκια μεγαλύτερης εμβέλειας. Στο παρελθόν, η Χαμάς είχε επιστρατεύσει και βομβιστές αυτοκτονίας.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας, η Χαμάς έχει μεγάλο αριθμό ρουκετών. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πάνω από από 5.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί προς τη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες το 2021 υπολόγισαν ότι η Χαμάς και Κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ (μια άλλη ομάδα μαχητών που δρούσε στη Γάζα), είχαν στο οπλοστάσιό τους περίπου 30.000 ρουκέτες. Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η Χαμάς έχει αναπτύξει κατευθυνόμενους πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στόχους.

Χεζμπολάχ

via Associated Press

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη Χεζμπολάχ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Μετά την επίθεση της Χαμάς, υπήρξαν περιορισμένες ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, υποστηρίζει ότι η ομάδα έχει 100.000 μαχητές. Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο «κυρίως από μικρούς, φορητούς και μη κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους-εδάφους», σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ και άλλες μαχητικές ομάδες στον Λίβανο έχουν περίπου 150.000 πυραύλους και ρουκέτες.

Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Στις δυνάμεις της διαθέτει επίσης τουφέκια εφόδου, βαριά πολυβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, βόμβες και άλλα όπλα.

Δημοφιλή