Αποστολή θανάτου στη Γάζα: Οι όμηροι, τα υπόγεια τούνελ και οι μαχητές χωρίς στολή

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ επιδιώκει με την επίθεση στη Γάζα τη διάσωση των ομήρων ή την καταστροφή της Χαμάς.
via Associated Press

Έχοντας συγκεντρώσει τουλάχιστον 300.000 εφέδρους και βαριά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Γάζα, το Ισραήλ φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πριν από την χερσαία επίθεση στους πυκνοκατοικημένους δρόμους της Γάζας.

Μια επιχείρηση, που έχει χαρακτηριστεί ως «πολύ υψηλού κινδύνου» για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του Sky News, Σον Μπελ, η επιχείρηση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η αιματοβαμένη επίθεση των Ρώσων στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν πήρε τελικά την πόλη αλλά έχασε 30.000 στρατιώτες και πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα» είπε χαρακτηριστικά.

Εάν το Ισραήλ επιχειρήσει τελικά μια χερσαία επίθεση θα είναι η πέμπτη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του 2014.

via Associated Press

Τότε, η επίθεση ξεκίνησε δέκα ημέρες μετά την έναρξη των μαζικών αεροπορικών επιδρομών και διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες.

Στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν τότε, να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Γάζας, που πιθανότατα καλύπτουν όλοκληρη την πόλη και οδηγούν στα σύνορα με την Αίγυπτο.

.
.
BBC

Ο Bell, ο οποίος υπηρέτησε στη βρετανική RAF και αποστρατεύτηκε το 2012 με το βαθμό του αντιπτεράρχου, εκτιμά ότι «οι μάχες στις πόλεις είναι υπερβολικά επικίνδυνες γιατί κάθε γωνιά, κάθε πόρτα, κάθε παράθυρο μπορεί να κρύβει μια πιθανή απειλή και οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα είναι πολύ εκτεθειμένοι».

«Οι μαχητές της Χαμάς δεν θα φορούν στολή, επομένως θα ενωθούν με τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό και τη στόχευση τους.

Επιπλέον, καταλαβαίνουμε πλέον ότι η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σαββατο ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη. Γνώριζαν ότι το Ισραήλ θα έμπαινε στη Γάζα ως αντίποινα και η Χαμάς θα είναι προετοιμασμένη» υπογραμμίζει ο Μπελ.

Επιχείρηση διάσωσης των ομήρων ή καταστροφή της Χαμάς;

Αυτό το δίλημμα είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ισραηλινό στρατό.

Οι μαχητές της Χαμάς κρατούν τους ομήρους στη Γάζα με τον Ισραηλινό υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν να εκτιμά ότι πρόκειται για περισσότερα από 100 άτομα.

via Associated Press

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους εντοπίσεις και να τους απελευθερώσεις όλους», λέει ο Μπελ υπογραμμίζοντας ότι «οι ειδικές δυνάμεις (IDF) θα εκμεταλλευτούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες - είτε από το έδαφος, είτε από υποκλοπές επικοινωνιών, από δορυφορικές εικόνες ή από συμμάχους - για να επιτρέψουν στις ειδικές δυνάμεις να εντοπίσουν και στη συνέχεια να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους».

Όμως ο βασικός λόγος που το Ισραήλ θα μπει στη Γάζα είναι να καταστρέψουν τη Χαμάς» υποστηρίζει ο Βρετανός αναλυτής.

«Η σύλληψη ομήρων από τη Χαμάς ήταν πάντα σχεδιασμένη για να φέρει την ισραηλινή ηγεσία σε ένα τέτοιο καίριο δίλημμα.

«Η επίλυση μιας κατάστασης ομηρίας απαιτεί διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς· δεν φαίνεται πιθανό ότι το Ισραήλ έχει την όρεξη για οτιδήποτε άλλο εκτός από στρατιωτική δράση» υπογραμμίζει.

Μπορεί το Ισραήλ να κερδίσει μέσα στη Γάζα;

Το Ισραήλ έχει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο, με έως και 175.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και άλλους 465.000 έφεδρους.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των Ισραηλινών όταν συμπληρώσουν τα 18.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενώ έχει πρόσβαση σε μερικά από τα πιο υψηλής τεχνολογίας όπλα των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35.

Όμως όλα αυτά, δεν μπορούν να φανούν χρήσιμα στο Ισραήλ εάν ο πόλεμος μεταφερθεί στο αστικό περιβάλλον της Γάζας. Τα όπλα και η εκπαίδευση των μαχητών της Χαμάς είναι τέτοια που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ.

Επιπλέον, οι μάχες στις πόλεις γίνονται στήθος με στήθος κι όχι με τανκς τα οποία είναι πολύ δυσκίνητα σε ένα χαοτικό αστικό περιβάλλον. Οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή αναφέρουν ότι η Χαμάς διαθέτει αντιαρματικά όπλα, επομένως η χρήση τεθωρακισμένων στην πόλη θα ήταν προβληματική.

«Το αστικό περιβάλλον γενικά ευνοεί τον αμυνόμενο και αναιρεί τα συνήθη πλεονεκτήματα μιας συμβατικής στρατιωτικής υπεροχής. Επομένως τα κύρια όπλα θα είναι αυτά που μεταφέρονται από το πεζικό, σε συνδυασμό με τα drones για παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ενώ οι αεροπορικές επιθέσεις θα είναι πλέον περιορισμένες και από τις δύο πλευρές.

Μονόδρομος η χερσαία επίθεση

Ο καθηγητής Τζόναθαν Ράινχολντ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν κοντά στο Τελ Αβίβ, δεν βλέπει καμία εναλλακτική εκτός από μια χερσαία επιχείρηση κατά της ηγεσίας της Χαμάς.

«Το Ισραήλ πρέπει να μπει εκεί και να κάνει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στη Χαμάς, στις υποδομές της και στην ικανότητά της να κυβερνά” ξεκαθαρίζει.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) υποστήριξε πως «αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ισραηλινή στρατηγική άμυνας και υπό μια ευρύτερη έννοια και την θέση της Δύσης έναντι της τρομοκρατίας”.

Αυτό που για τον ίδιο είναι σημαντικό είναι να „δείξουμε επίσης στον προαιώνιο εχθρό, το Ιράν, και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει τη ζωή των στρατιωτών του για να τερματίσει την απαράδεκτη απειλή για τους αμάχους του» υπογραμμίζει.

Πληροφορίες από Sky News, DPA

Δημοφιλή