Υπάρχουν κάποια ηχητικά κύματα που μας κάνουν να νιώσουμε «ανεβασμένοι»

Ίσως είναι καιρός να μελετήσουμε πώς οι ήχοι επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.
boonchai wedmakawand via Getty Images

Στην προσπάθεια είτε να νιώσουν «ανεβασμένοι», είτε καλύτερα, κάποιοι ειδικοί ανακάλυψαν μια τεχνολογία καταγραφής ήχου, που ονομάζεται «δύωτα κύματα», που υποστηρίζουν ότι μπορούν να μας ηρεμήσουν είτε να μας «ανεβάσουν», όταν τα ακούμε. Αυτή η εξελιγμένη τεχνική εγγραφής χρησιμοποιεί μικροσκοπικές διαφορές στη συχνότητα για να δημιουργήσει δύο κοντινούς τόνους και έναν τρίτο, φανταστικό τόνο.

Οι υποστηρικτές λένε ότι τα κύματα αυτά επηρεάζουν τον εγκέφαλό βαθιά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα εν λόγω κύματα επηρεάζουν τους ανθρώπους και χρησιμοπούνται ακόμα και ως μορφή θεραπείας ή ακόμα και ως τρόπος «μέθης».

Τι είναι τα Δύωτα Κύματα;

Αναφέρονται και ως «εγκεφαλικά κύματα», αυτοί οι τόνοι και ρυθμοί είναι διακριτοί ηχητικοί παλμοί που συχνά συνδυάζονται με χαλαρωτικούς ήχους ή μουσική. Έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, αλλάζοντας τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, ώστε να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας στο να εισέλθει σε διάφορες νοητικές καταστάσεις και επίπεδα συνείδησης. Αυτές οι καταστάσεις είναι παρόμοιες με αυτό που ο εγκέφαλος βιώνει κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για το σώμα. Η μαγεία των δύωτων κυμάτων/τόνων είναι ότι στοχεύουν σε διάφορες εγκεφαλικές συχνότητες ώστε να επιτευχθούν διάφορες επιπτώσεις στο σώμα.

Κύματα Βήτα – 12 Hz έως 30 Hz: Βοηθούν στη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση της κανονικής εγρήγορσης. Ο συντονισμός με τα κύματα βήτα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την νοημοσύνη σας.

Κύματα Άλφα – 8 Hz έως 12 Hz: Κατάσταση χαλάρωσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, την πνευματική διαύγεια και ο εγκέφαλος είναι πιο δεκτικός σε πληροφορίες. Τα κύματα άλφα είναι ιδανικά για την ανακούφιση από το στρες και για την χαλάρωση.

Κύματα Θήτα – 4 Hz έως 7 Hz: Κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης/διαλογισμού: βελτιωμένη συγκέντρωση, μεγάλες μειώσεις του στρες και βελτίωση της διατήρησης της μνήμης. Η πίεση του αίματος, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός θα κατέβουν σε ένα πολύ πιο ξεκούραστο και υγιές επίπεδο που προάγει την φυσική θεραπεία.

Κύματα Δέλτα – 0.1 Hz to 4 Hz: Βαθύτερη κατάσταση πλήρους χαλάρωσης: Εντελώς ασυνείδητη κατάσταση του ύπνου που επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό σας να ξεκουραστούν και να επισκευαστούν. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το μυαλό σας να απαλλαγεί από μια υπερδραστήρια κατάσταση εγρήγορσης και να τεθεί σε κατάσταση ύπνου.

Τα δύωτα κύματα παίζουν ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί, έτσι τα ακουστικά είναι απαραίτητα ώστε αυτού του είδους οι τόνοι να δουλέψουν!

Πώς τα δύωτα κύματα επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Drug and Alcohol Review τον Μάρτιο, οι επιστήμονες άρχισαν την πρώτη επίσημη μελέτη στον τομέα αυτό, η οποία αφορούσε συγκεκριμένα τα δύωτα κύματα προκειμένου να δημιουργήσουν μια βασική γραμμή χρήσης σε όλο τον κόσμο. «Αυτή η εργασία αποδεικνύει ότι η ακρόαση δύωτων κυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση του ακροατή», γράφουν.

Ως μέρος της μελέτης, η Παγκόσμια Έρευνα για τα Ναρκωτικά και η ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, προσέγγισαν ανθρώπους σε 22 διαφορετικές χώρες (σε 11 γλώσσες) και συνολικά σχεδόν 31.000 απάντησαν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 5,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων -πάνω από 1.600 άτομα που ολοκλήρωσαν την έρευνα, ανέφεραν ότι έκαναν χρήση δύωτων κυμάτων είτε μόνοι είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή θεραπείες. «Οι ερωτηθέντες χρησιμοποιούσαν πιο συχνά τα δύωτα κύματα «για να χαλαρώσουν ή να αποκοιμηθούν» (72,2 τοις εκατό) και «για να αλλάξουν τη διάθεσή τους» (34,7 τοις εκατό), ενώ το 11,7 τοις εκατό ανέφεραν ότι προσπάθησαν «να αποκτήσουν παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό των άλλων φαρμάκων», αναφέρουν ερευνητές.

Μπορούμε να ακούσουμε δύωτα κύματα στο Διαδίκτυο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέφεραν ότι αναζητούσαν δύωτα κύματα από ιστότοπους όπως το YouTube, όπου το περιεχόμενο που βοηθάει στον ύπνο ή τη μείωση του άγχους είναι σχεδόν μια ολόκληρη κατηγορία περιεχομένου. Υπάρχουν τόνοι πολύ δημοφιλών τύπων βίντεο «βοήθειας ύπνου» στον ιστότοπο, με διαλογισμούς και νανουρίσματα που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια παιχνίδια. Μερικά από τα δημοφιλή δύωτα κύματα που ανεβαίνουν έχουν δεκάδες εκατομμύρια προβολές. Ίσως είναι καιρός να μελετήσουμε πώς οι ήχοι επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.