Αύξηση δόσεων και πληρωμή φόρων από τον Ιούλιο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Νέα ρύθμιση και χαμηλό επιτόκιο στο τραπέζι.
Directly above shot of a wallet and Euro banknotes on pink background
Directly above shot of a wallet and Euro banknotes on pink background
the_burtons via Getty Images

Σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης των αυξημένων οφειλών που δημιούργησε η καραντίνα θέλει να καταρτίσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει το κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η σκέψη αύξησης των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν είναι καινούργια. Εδώ και αρκετά χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τη φορολογία εισοδήματος, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

Αυτή τη φορά φαίνεται όμως πως η καραντίνα και η κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων που δημιούργησε η πανδημία, σε συνδυασμό με την τάση δημιουργίας μιας νέας γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδηγεί το υπουργείο να λάβει τελικές αποφάσεις. Η σκέψη που έχει προταθεί είναι η πληρωμή του φόρου, τουλάχιστον για φέτος, να γίνει από τον Ιούλιο με μηνιαίες δόσεις.

Περισσότερες δόσεις

Η βάση θα είναι ο τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος πληρώνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις η πληρωμή του φόρους εισοδήματος να γίνει με ακόμα περισσότερες δόσεις. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την πρόταση για αποπληρωμή του φόρους με 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξει και η τελική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να παραταθεί έως και τον Ιούλιο, από το τέλος Ιουνίου που είναι σήμερα. Η απόφαση αυτή ίσως συμπαρασύρει και τον αριθμό των δόσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο.

Αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου των επιχειρήσεων, αλλά και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου ο αριθμός να αυξηθεί από τις πέντε που είναι σήμερα, στις επτά.

Νέα ρύθμιση

Οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των δόσεων, θα ληφθούν σε συνδυασμό με το σχέδιο που θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που δημιούργησε η καραντίνα. Ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μπορεί να είδαν να «παγώνουν» οι υποχρεώσεις τους τους μήνες της καραντίνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κληθούν να τις πληρώσουν μετά τον Αύγουστο.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα πληρωθούν σταδιακά, το γεγονός όμως ότι χρονικά συμπίπτουν με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου των επιχειρήσεων και των ήδη ρυθμισμένων παλαιότερων οφειλών, «φουσκώνει» ιδιαίτερα τον τελικό λογαριασμό.

Χαμηλό επιτόκιο και περισσότερες δόσεις

Στο τραπέζι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις και οι τρεις με στόχο να διευκολύνουν τους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τις συσσωρευμένες οφειλές τους. Η πρώτη αφορά την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Η διαφορά θα είναι ότι στις περιπτώσεις ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το σημερινό.

Η δεύτερη πρόταση αφορά μια ειδική ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της ρύθμισης των 24-48 δόσεων, αλλά θα αφορά αποκλειστικά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην καραντίνα και δεν θα έχει επιτόκιο στην αποπληρωμή του χρέους.

Στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η σκέψη για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, πρόταση όμως που όπως φαίνεται δεν προκρίνεται σε αυτή τη φάση.