Ακρίβεια: Στα 130 ευρώ ο τενεκές εκτινάσσεται η τιμή του ελαιολάδου - Τι πραγματικά συμβαίνει

Οι παραγωγοί αποδίδουν τις αυξήσεις στην ξηρασία, τις πυρκαγιές και τη μειωμένη παραγωγή όταν η αιτία είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 135% φέτος.
via Associated Press

Στα ύψη βρίσκεται η τιμή του ελαιολάδου το οποίο έφτασε να πωλείται στην ελληνική αγορά έως και 130 ευρώ ο τενεκές στην Αχαϊα.

Οι παραγωγοί αποδίδουν την εξοφρενική τιμή, η οποία είναι σχεδόν δύο φορές πάνω από πέρυσι, στη μειωμένη παραγωγή, την έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα και της ξηρασίας και των πυρκαγιών που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ όμως ο πιο σημαντικός λόγος που θα ακριβοπληρώσουμε φέτος το ελαιόλαδο είναι η τεράστια αύξηση των εξαγωγών του στο απίστευτο 135%, με την αξία του να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 882 εκατομμύρια ευρώ.

Μελίγα λόγια, ενώ οι παραγωγοι υποστηρίζουν ότι η παραγωγή φέτος θα πιεστεί ακόμα περισσότερο και θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους, γεγονός είναι ότι οι εξωφρενικά υψηλές τιμές θα επέλθουν από το γεγονός οτι οι παραγωγοί προτιμούν να το εξάγουν γιατί έχει καλύτερες τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να είναι υψηλότερη από αυτήν στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο φεύγει από τον παραγωγό της Αχαΐας προς 8 με 10 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,20 με 4,30 ευρώ/κιλό.

Ποιο ακριβό στην Ελλάδα απ ότι στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Την ίδια ώρα παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία..

Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι.

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)