Άλλος ένας χρόνος ξηρασίας και πυρκαγιών για την Ευρώπη

Η ήπειρος αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.
.
.
Eurokinissi

Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα παγκοσμίως, είναι η Ευρώπη, με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί σε ξηρά και θάλασσα.

Πέρυσι τα κύματα καύσωνα είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 61.600 θανάτους που σχετίζονταν με υψηλές θερμοκρασίες σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτό το χρόνο οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να υπερβούν το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που κατεγράφησαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Ελλάδα

Οι πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες που έχει αντιμετωπίσει φέτος η Ευρώπη, ενώ πύρινα μέτωπα μαίνονταν από το Σάββατο και μετά σε πολλές περιοχές της χώρας. Δεκαοκτώ σοροί, πιθανώς μεταναστών, βρέθηκαν στις 22 Αυγούστου, καθώς μαινόταν η φωτιά στη Δαδιά. Ένας κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός κοντά σε φωτιά στη Βοιωτία, ενώ ως το βράδυ της Τετάρτης μαινόταν η φωτιά στην Πάρνηθα, έχοντας προκαλέσει πολλές καταστροφές και έχοντας μπει στον Εθνικό Δρυμό.

Στα μέσα Ιουλίου 20.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τη Ρόδο λόγω πυρκαγιάς, ενώ εκκενώσεις έλαβαν χώρα και στην Κέρκυρα τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιουλίου.

Γαλλία

Δύο χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν στις 15 Αυγούστου καθώς πυρκαγιά έκαιγε 500 εκτάρια και κατέστρεφε χώρο κάμπινγκ στη νότια Γαλλία, κοντά στο Περπινιάν, λόγω μεγάλης ζέστης, ξηρασίας και πολύ ισχυρών ανέμων. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Άλλη μία ξέσπασε στις 20 Αυγούστου στο Hautes- Alpes της Γαλλίας, καίγοντας τουλάχιστον 140 εκτάρια. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχε βιώσει η περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Μικρές πυρκαγιές έχουν καταγραφεί ανά τη χώρα καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στα μέσα του Απριλίου η γαλλική γεωλογική υπηρεσία BRGM είπε πως τα πολύ χαμηλά επίπεδα υπογείων υδάτων είχαν θέσει τη Γαλλία σε πορεία για χειρότερη καλοκαιρινή ξηρασία από ό,τι πέρυσι.

Ιταλία

Κεντρικές και νότιες περιοχές της Ιταλίας κατέγραψαν 7% περισσότερους θανάτους από το κανονικό τον Ιούλιο μετά από έναν μεγάλο καύσωνα, έδειχναν τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, ενώ πυροσβέστες έγιναν αγώνα στις 7 Αυγούστου ενάντια σε φωτιές στη Σαρδηνία. Εξακόσιοι άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν. Η Ρώμη επίσης κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας, στους 41,8 βαθμούς Κελσίου.

Πορτογαλία

Η πυρκαγιά που άρχισε στις 5 Αυγούστου στη νότια Πορτογαλία ελέγχθηκε, είπαν οι αρχές τέσσερις ημέρες μετά. Η φωτιά κατέστρεψε περίπου 8.400 εκτάρια δάσους, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, και οδήγησε σε εκκένωση περίπου 1.400 ανθρώπων. Οι αρχές της Πορτογαλίας κήρυξαν περίπου 120 δήμους σε μέγιστο κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω της ζέστης.

Ισπανία

Η Τενερίφη είναι το τελευταίο από τα Κανάρια Νησιά που χρειάστηκε να δώσει μάχη με τις φλόγες, σε πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου σε ορεινό εθνικό πάρκο, καίγοντας περίπου 12.800 εκτάρια και οδηγώντας στην απομάκρυνση άνω των 12.000 ανθρώπων. Ο κυβερνήτης Φερνάντο Κλάβιχο είπε ότι ήταν η «πιο πολύπλοκη φωτιά» που αντιμετώπιζαν στα Κανάρια Νησιά τα τελευταία 40 χρόνια. Στις 21 Αυγούστου οι αρχές είπαν πως η κατάσταση φαινόταν να σταθεροποιείται.

Τον Ιούλιο οι πυροσβέστες έδιναν μάχη ενάντια σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που άρχισε στις 15 Ιουλίου στη Λα Πάλμα και οδήγησε στην απομάκρυνση τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων. Η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο ως το τέλος του μήνα.

Η Ισπανία έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 να είναι οι ξηρότεροι που είχαν καταγραφεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή