ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2020 16:28 EEST | Updated 04/10/2020 16:31 EEST

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ χάνει έδαφος λόγω κορονοϊού

Προβάδισμα 10% ο Μπάιντεν σε νέα δημοσκόπηση - Η πλειοψηφία λέει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει την μόλυνση.

ASSOCIATED PRESS

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν αύξησε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά του ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό και η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να αποφύγει τη μόλυνση εάν είχε πάρει τον ιό πιο σοβαρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 2-3 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απορρίψει τη σοβαρότητα της πανδημίας δηλώνοντας κατά καιρούς κάτι που θα εξαφανιστεί από μόνο του, προκαλώντας τον Μπάιντεν μόλις την περασμένη εβδομάδα επειδή φορούσε προστατευτική μάσκα.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% ​​δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Τραμπ. Το 4% επέλεξε άλλον υποψήφιο και ένα άλλο 4% εμφανίστηκε αναποφάσιστο

Το πλεονέκτημα των 10 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ είναι 1 έως 2 μονάδες υψηλότερο έναντι των προηγούμενων εβδομάδων, αν και η αύξηση εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, ο Μπάιντεν διατηρεί το πρώιμο πλεονέκτημά του στην εξασφάλιση της εθνικής λαϊκής ψήφου. Αλλά για να κερδίσει την προεδρία, ένας υποψήφιος πρέπει να επικρατήσει σε αρκετές πολιτείες ώστε να εξασφαλίσει και τις ψήφους του Σώματος Εκλεκτόρων. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο ο Μπάιντεν στις πολιτείες όπου δίνεται μάχη για την πρώτη θέση.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τον ιό και η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 65%, συμπεριλαμβανομένων 9 εκ των 10 εγγεγραμμένων Δημοκρατικών και 5 εκ των 10 εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων, συμφώνησε ότι «αν ο πρόεδρος Τραμπ είχε πάρει σοβαρότερα τον κορανοϊό, πιθανότατα δεν θα είχε μολυνθεί».

Μόνο το 34% δήλωσε ότι πίστευε πως ο Τραμπ τους είπε την αλήθεια για τον κορονοϊό, ενώ το 55% είπε το αντίθετο ενώ το 11% δεν ήταν σίγουρο.

Από τους ερωτηθέντες, το 57% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Τραμπ στην πανδημία COVID-19 συνολικά, ένα ποσοστό περίπου 3% πάνω σε σχέση με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι Αμερικανοί φαίνεται επίσης να υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό του προεκλογικού αγώνα για να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Το 67% των Αμερικανών θέλουν να σταματήσουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και το 59% πιστεύουν ότι τα ντιμπέιτ θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου ο Τραμπ αναρρώσει.

Δεν είναι σαφές ακόμη πώς η διάγνωση του Τραμπ θα επηρεάσει την επόμενη τηλεμαχία η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Το πρώτο «αντιπροεδρικό» ντιμπέιτ μεταξύ της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις και του Ρεπουμπλικάνου Μάικ Πενς έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Sponsored Post