ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 15:59 EEST

Αμερικανικό πλήγμα κατά της αλ Κάιντα στη Συρία

Χτυπήθηκε κέντρο εκπαίδευσης την Κυριακή.

ASSOCIATED PRESS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορικό πλήγμα εναντίον της αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Συρία, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «ασφαλές καταφύγιο» για την οργάνωση προκειμένου να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό.

Το πλήγμα σε ένα κέντρο εκπαίδευσης είχε στόχο «ενεργά μέλη της οργάνωσης που είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό επιθέσεων στο εξωτερικό απειλώντας πολίτες των ΗΠΑ, τους εταίρους μας και αθώους πολίτες», ανέφερε σε ανακοίνωση η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η βορειοδυτική Συρία είναι η τελευταία μεγάλη περιοχή της χώρας που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτικών ομάδων που πολεμούν εναντίον του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στην περιοχή κυριαρχούν τζιχαντιστικές παρατάξεις όπως η Ταχρίρ αλ-Σαμ, το πιο πρόσφατο παρακλάδι του Μετώπου αλ-Νόσρα, πρώην συμμάχου της Αλ Κάιντα.

Η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας εναντίον του θύλακα αυτού με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη εκτοπισμένοι, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ένας συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ πολεμά εναντίον του ISIS στη Συρία από το 2014 πραγματοποιώντας σφοδρή εκστρατεία με αεροπορικά πλήγματα και χερσαία στρατεύματα σε υποστήριξη τοπικών δυνάμεων.

Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει επίσης κατά καιρούς πλήγματα εναντίον φερόμενων ισλαμιστών μαχητών προερχόμενων από την αλ Κάιντα και από άλλες οργανώσεις αλλού στη Συρία, περιλαμβανομένου του βορειοδυτικού τμήματος της χώρας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)