ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2020 13:33 EEST

Αμερικανός διαγνώστηκε με τον κορονοϊό δεύτερη φορά και τώρα νοσεί πιο σοβαρά

Πρόκειται για την πέμπτη περίπτωση παγκοσμίως.

Thomas Tolstrup via Getty Images

Ενας άνδρας στις ΗΠΑ διαγνώστηκε με τον κορονοϊό για δεύτερη φορά, και μάλιστα τώρα νοσεί πολύ πιο σοβαρά από την πρώτη, όπως ανέφεραν οι γιατροί που τον παρακολουθούν. Ο 25χρονος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, αφού οι πνεύμονες του δεν λειτουργούσαν καλά.

Το περιστατικό αποτελεί αφορμή για τη μελέτη του περιοδικού Lancet, το οποίο θέτει ερωτήματα για το κατά πόσο υπάρχει ανοσία γα κάποιον που έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο άνδρας από η Νεβάδα δεν είχε άλλα υποκείμενα νοσήματα που θα μπορούσαν να τον υποβάλλουν σε κίνδυνο.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο μολύνσεις προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του Covid-19, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να μην μπορεί να εξαχθεί σίγουρο συμπέρασμα πως μιλάμε όντως για αναμόλυνση.

«Η πιθανότητα επαναμόλυνσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση για την ανοσία που προκαλεί ο Covid-19», σχολίασαν επίσης οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι ακόμα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες για τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη χρήση της μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση που δημοσιεύει το Lancet, έχουν επιβεβαιωθεί πέντε περιπτώσεις αναμόλυνσης ως αυτό το στάδιο: στο Χονγκ Κονγκ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στον Ισημερινό και στην αμερικανική πολιτεία Νεβάδα.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχουν κι άλλες, ιδίως καθώς πολλές περιπτώσεις» μόλυνσης «είναι ασυμπτωματικές» και άρα δύσκολο να καταγραφούν, προειδοποιεί ο Παντόρι, ειδικός του πανεπιστημίου της Νεβάδας.

Οι πέντε καταγεγραμμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν διαφορές: σε αυτές στη Νεβάδα και στον Ισημερινό, η δεύτερη μόλυνση ήταν πιο σοβαρή από την πρώτη, ενώ στις υπόλοιπες τρεις ίσχυε το αντίστροφο. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και γιατί ορισμένες από τις αναμολύνσεις, παρότι σπάνιες, είναι σοβαρότερες», τονίζει ο καθηγητής Παντόρι.

(Με πληροφορίες από BBC)