Αν πλένουμε τα δόντια μας πριν κοιμηθούμε, τότε καταστρέφουμε το δέρμα μας

Ας μάθουμε τι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα στην ρουτίνα βουρτσίσματος των δοντιών μας.
.
RealPeopleGroup via Getty Images
.

Εχουμε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να λειτουργούμε εντελώς λάθος ως προς μια καθημερινή μας συνήθεια;

Εχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχουμε σπυράκια στο πηγούνι μας; Λοιπόν, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο TikTok που έχει γίνει viral, θα μπορούσε να έχει να κάνει με το πότε βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral με περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια προβολές, οι άνθρωποι προειδοποιήθηκαν ότι κάνουν λάθος στη ρουτίνα περιποίησης και βουρτσίσματος των δοντιών τους - ως προς τη σειρά των ενεργειών τους.

Εάν το τελευταίο πράγμα που κάνουμε πριν πάμε για ύπνο ή φύγουμε από το σπίτι είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, συγγνώμη, αλλά (μ′ αυτό τον τρόπο) μεταδίδουμε βακτήρια σε όλο το πρόσωπό μας.

Θα πρέπει να ακολουθούμε τον κανόνα του βουρτσίσματος των δοντιών πρώτα και μετά την περιποίηση του δέρματος – και όταν κάνουμε μια στάση να το σκεφτούμε, θα αντιληφθούμε ότι είναι πραγματικά πολύ λογικό.

@dr.mehss

Dermatologists and dentists agree—brushing your teeth should always come before washing your face. The bad bacteria from a tooth or gum can spread to your face while brushing and cause skin irritation and breakouts. So after brushing your teeth, when you wash your mouth most of the bacteria spread from your mouth to your face will easily go away. Also, Toothpaste residue can irritate the skin. #skinhealthtips #acnetreatment #toothbrush #teeth #tooth #mouth #healt #skincareroutine #skincare #for #you #fyp

♬ original sound - 444.songss

Είναι, όμως, σωστές οι πληροφορίες που μεταδίδονται στο βίντεο; Το βούρτσισμα των δοντιών μετά την περιποίηση του δέρματος προκαλεί πραγματικά σπυράκια; Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς για να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Διευθυντή και Επικεφαλής Οδοντίατρο της Paste Dental, δρ Άλαν Κλαρκ, τα υπολείμματα από τις λευκαντικές οδοντόκρεμες, οι οποίες μπορεί να είναι λειαντικές, και τα βακτήρια και τα σωματίδια τροφής που απομακρύνονται κατά το βούρτσισμα μπορούν να ακουμπήσουν στο πρόσωπο και να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι ακριβές κρέμες και οι λοσιόν αφαιρούνται με το νερό που χρησιμοποιείται στο βούρτσισμα ή από τα υπολείμματα οδοντόκρεμας, εξουδετερώνοντάς τες. Επομένως, να είμαστε σίγουροι, ας βουρτσίσουμε πρώτα τα δόντια μας και μετά ας κάνουμε ντους ή τη ρουτίνα καθαρισμού προσώπου».

Τι γίνεται όμως από ιατρική άποψη;

Ο πιστοποιημένος χημικός και ιδρυτής του SOS Serum Skincare, Bruce Green, εξηγεί ότι: «Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει πάντα να προηγείται των βημάτων περιποίησης της επιδερμίδας. Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας, τα υπολείμματα οδοντόκρεμας μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα με το οποίο έρχονται σε επαφή. Όσοι έχουν προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις όπως η ακμή ή όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το φθόριο, που βρίσκεται σε πολλές οδοντόκρεμες, μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή και την ακμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπολείμματα της οδοντόκρεμας μπορούν επίσης να καταστήσουν την περιποίηση του δέρματός μας λιγότερο αποτελεσματική, καθώς μπορεί ουσιαστικά να «μολύνουν» τα προϊόντα μας και να εμποδίζουν την απορρόφησή τους από το δέρμα.

Και προσθέτει: «Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν επίσης λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS). Καθώς το SLS αφρίζει, μπορεί να ”μεταναστεύσει” στο δέρμα γύρω από το στόμα μας, οδηγώντας σε ερεθισμό, φλεγμονή και ξηρότητα. Αυτή η ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής ελαίου που έχει ως αποτέλεσμα πρηξίματα και εξάρσεις ακμής».