Ανακαλύφθηκαν «μοναδικά» κοσμήματα των Βίκινγκ στην Νήσο του Μαν

Από συνταξιούχο αστυνομικό.
Manx National Heritage
Manx National Heritage
Twitter

Μια «εκπληκτική» συλλογή χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων των Βίκινγκ, ηλικίας 1.000 ετών, ανακαλύφθηκε στη Νήσο του Μαν με την βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων.

Τα κοσμήματα βρήκε ο συνταξιούχος αστυνομικός Καθ Τζάιλς σε αγρόκτημα.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα χρυσό βραχιόλι και μια τεράστια καρφίτσα που χρονολογείται στο 950 μ.Χ.

Η Άλισον Φοξ, διευθύντρια του οργανισμού για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς της Νήσου του Μαν, «Manx National Heritage», σχολιάζοντας την συλλογή, επισήμανε ότι το βραχιόλι είναι «ένα σπάνιο εύρημα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι αμέσως κατάλαβε ότι βρέθηκε «κάτι πολύ ξεχωριστό» και «ενθουσιάστηκε» με την ανακάλυψη, η οποία πιθανότατα αξίζει αρκετές χιλιάδες λίρες.

«Ήξερα αμέσως ότι ήταν ένα σημαντικό και συναρπαστικό εύρημα. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βρέθηκαν τέτοιου είδους αντικείμενα, αφού δεν είναι μόνο σημαντικά αλλά και πολύ όμορφα».

Η συλλογή κοσμημάτων χαρακτηρίστηκε ως «θησαυρός» από το δικαστήριο Ντάγκλας που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Νήσου του Μαν.

Τα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο νησί πρέπει να δηλωθούν στον οργανισμό για την προστασία της εθνικής κληρονομιάς της Νήσου του Μαν, «Manx National Heritage» εντός δύο εβδομάδων. Στην περίπτωση που χαρακτηρισθούν θησαυρός αυτόματα περνάνε στην δικαιοδοσία του στέμματος και ο ευρών αμοιφθήσεται.

Αν και ακόμα η καθαρή αξία των κοσμημάτων δεν έχει ανακοινωθεί , υπολογίζεται στις 1500 λίρες (1700 ευρώ) το καθένα.

Στο παρελθόν, συλλογή με περισσότερα κοσμήματα των Βίκινγκ, που ανακαλύφθηκαν στην κομητεία του Λάνκασαΐρ το 2011, η αξία τους εκτιμήθηκε στις 110.000 λίρες (127.000 ευρώ).

Η Άλισον Φοξ, εξήγησε πως το χρυσό βραχιόλι είναι σπάνιο εύρημα καθώς κατά την περίοδο των Βίκινγκ, το ασήμι ήταν πιο ευρώς γνωστό στο εμπόριο.

«Το βραχιόλι και η καρφίτσα δείχνουν πως ο ιδιοκτήτης τους ήταν πολύ πλούσιος. Αν βρίσκαμε μόνο ένα κόσμημα θα ήταν ένα σημαντικό εύρημα. Το γεγονός όμως ότι βρέθηκαν όλα μαζί υποδηλώνει ότι όποιος τα έθαψε ήταν όχι απλά πολύ πλούσιος αλλά βρισκόταν κάτω από μεγάλη απειλή».

Manx National Heritage
Manx National Heritage
Twitter
Manx National Heritage
Manx National Heritage
Twitter

Πηγή: BBC

Δημοφιλή