Αναστολή λειτουργίας βορειοκορεατικού αντιδραστήρα: Υποψίες για κατασκευή νέων πυρηνικών όπλων

Τι αναφέρει νοτιοκορεατικό ΜΜΕ.
DigitalGlobe/ScapeWare3d via Getty Images

Η Βόρεια Κορέα έπαυσε τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στις κύριες πυρηνικές της εγκαταστάσεις, πιθανότατα για την εξαγωγή πλουτωνίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όπλα μέσω της επεξεργασίας χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου, ανέφερε νοτιοκορεατικό ΜΜΕ την Πέμπτη, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα των 5 megawatt στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν έχει ανασταλεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιολόγηση των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών αρχών, λέει το ρεπορτάζ.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη εργασιών επανεπεξεργασίας για την απόκτηση πλουτωνίου οπλικής βαθμίδας», είπε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα Donga Ilbo.

Η επανεπεξεργασία χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου που έχουν αφαιρεθεί από πυρηνικό αντιδραστήρα είναι ένα βήμα που γίνεται πριν την εξαγωγή πλουτωνίου. Οι εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν είναι η κύρια πηγή πλουτωνίου της Βόρειας Κορέας, την οποία πιθανότατα έχει χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης λειτουργήσει εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, που είναι ξεχωριστή πηγή υλικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα.

«Η πιθανότητα μιας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα δεν έχει αποκλειστεί» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Donga Ilbo, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ανάλυση που υποδεικνύει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με πυρηνική δοκιμή.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή