Ανατροπή δεδομένων με την χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών επεισοδίων

Οι κίνδυνοι υπερτερούν των πιθανών οφελών, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
PixelsEffect via Getty Images

Οι ηλικιωμένοι χωρίς καρδιακές παθήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να αποτρέψουν ένα πρώτο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ανέφερε μια ομάδα ειδικών υγείας την Τρίτη, οδεύοντας προς αναθεώρηση των προηγούμενων σχετικών ιατρικών οδηγιών.

Οι κίνδυνοι αιμορραγίας για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, υπερτερούν των πιθανών οφελών από την ασπιρίνη, ανέφερε η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά, η επιτροπή είπε ότι μπορεί να υπάρχει ένα μικρό όφελος για ενήλικες στα 40 τους, που δεν έχουν κινδύνους αιμορραγίας. Για όσους είναι 50 ετών, η επιτροπή είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για το όφελος είναι λιγότερο σαφή.

Οι συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητές τους για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι ενήλικες θα πρέπει να μιλούν με τους γιατρούς τους για τη διακοπή ή την έναρξη ασπιρίνης, ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι η σωστή επιλογή για αυτούς, δήλωσε το μέλος της ομάδας εργασίας, Δρ. Τζον Γουόνγκ, Wong, ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

«Η χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία», είπε.

Εάν οριστικοποιηθούν αυτές οι συμβουλές για τους ηλικιωμένους, θα ανατρέψουν τις προηγούμενες συστάσεις που εξέδωσε το πάνελ το 2016 για την πρόληψη της πρώτης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με εκείνες τις οδηγίες ορισμένοι άνθρωποι στα 50 και τα 60 τους θα μπορούσαν να παίρνουν καθημερινά μια ασπιρίνη για να αποτρέψουν ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο και εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι θα μπορούσαν έτσι να έχουν προστασία και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ενημερωμένη οδηγία λέει, επίσης, ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για οποιοδήποτε όφελος σχετικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι γιατροί εδώ και καιρό συνιστούν χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά σε πολλούς ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. ομάδα των ειδικών δεν αλλάζει αυτή τη συμβουλή.

Η ασπιρίνη είναι πιο γνωστή ως αναλγητικό, αλλά είναι επίσης είναι και αραιωτικό αίματος που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θρόμβους. Αλλά η ενέχει επίσης κινδύνους, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις - κυρίως αιμορραγίας στον πεπτικό σωλήνα ή έλκους, αμφότερα απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή