Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Παπανώτα και τη βάφτιση του Κασσελάκη

«Φωτιές» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
.
.
Eurokinissi

«Φωτιές» φαίνονται να άναψαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με τη βάφτισή του, αλλά και δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπανώτα περί έμφυλης βίας.

Τι ειπώθηκε

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, μιλώντας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αναφέρθηκε ότι είπε πως «με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος». Επίσης, σε ανάρτησή του στο Χ, έγραψε «απέναντι, αυτοί που πάντα φωνάζουν. Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους, κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο, να αρχίσει οικογένεια. Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ. Η διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά, τελειώνει εδώ. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι πασχίζουν καθημερινά για τα παιδιά τους. Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους».

Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί μετά από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια και είμαι υπερήφανος για ότι έχουμε πετύχει». Εξήγησε ότι «προφανώς δεν προβλήθηκε όλη η συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής», αναφέροντας ότι «η συζήτηση ξεκίνησε καθώς είδε ότι υπήρχε μια εικόνα του άγιου Ιάκωβου Τσαλίκη στο γραφείο του κ. Ελπιδοφόρου», ο οποίος είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ήταν ο πνευματικός του, ήταν ο μέντορας του και είχε περάσει πολύ χρόνο μαζί του». Τόνισε πάντως ότι «επειδή υπάρχει ένας δεσμός με έναν από τους νεότερους αγίους της Εκκλησίας, δεν σημαίνει ότι αλλάζω την πλατφόρμα. Από τον Αύγουστο έχω πει για τους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας».

Από πλευράς του ο Δημήτρης Παπανώτας είχε πει στις 7 Μαρτίου πως «εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα δε ζούμε στο Ιράν. Εκτός αν θέλει να έχει… Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη που την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές τις βλέπω να είναι μία χαρά, μία χαρά τις αντιμετωπίζουνε, μία χαρά έχουν μισθούς».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον ίδιο να επανέρχεται λέγοντας πως «Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. (…) Απολογούμαι αν μέσα από την “κοπτοραπτική” της δήλωσής μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».

Αντιδράσεις

«Θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους πολιτικούς χώρους» είπε στον ΣΚΑΪ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αναφερόμενος στα περί σταυρού που εμφανίστηκε στην κολυμπήθρα.
Ο Γ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα». Όταν ρωτήθηκε γιατί το είπε αυτό ο κ. Κασσελάκης, απάντησε ότι «δεν ξέρω γιατί το είπε, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο». Ακόμη, συμπλήρωσε πως «δεν είναι καλό στοιχείο, αυτή η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική, εμένα μου ήταν σοκαριστικό... Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ιδεολογική μετάλλαξη». Είπε ακόμα ότι «το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας».

«Ποιος δέχεται να αλλάξει την ψυχή του;... το κόμμα μας θα παραμείνει κόμμα του Τσίπρα αν θέλει να πάμε μπροστά... η εκλογή του Κασσελάκη έγινε για να μην υπάρχουν τα στραβά, όχι για να μεταλλαχθούμε και να αλλάξουμε την ψυχή μας» πρόσθεσε. Επίσης, αναφέρθηκε στον Φρέντη Μπελέρη, που βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, λέγοντας πως «αυτά που γίνονται με τον Μπελέρη είναι επικοινωνιακού τύπου, απευθύνονται κυρίως σε κάποιο ακροδεξιό ακροατήριο», συμπληρώνοντας πως ο κ. Μπελέρης έχει ένα παρελθόν που είναι υπό συζήτηση και υπό εξέταση.

Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η συνυποψήφιά του Δ. Παπανώτα, Σοφία Μπεκατώρου: Όπως ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1, «ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει». «Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα» συμπλήρωσε.

«Θα απαντήσω στη δήλωση του κ. Παπανώτα ότι με απόλυτους αριθμούς ότι 238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά από σύντροφο/ σύζυγο κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή 653 γυναίκες κάθε μέρα. Δεν φανταζόμαστε πράγματα έχει έρθει η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε να παρθούνε λύσεις. Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο έχουν απαρχαιωμένες αλλά είναι και οι προσωπικές τους απόψεις» σημείωσε.

Η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στις δηλώσεις Παπανώτα, τον κάλεσε, μιλώντας στο Kontra Channel, να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας: «Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση η οποία θεωρώ ότι όχι απλά δεν με εκφράζει, αλλά μου φέρνει μια πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια...στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο το οποίο το κοσμεί και μιλάμε για τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να καταγγείλει τον θύτη της...κάθισα και είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του κ. Παπανώτα, το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του. Παρ′ όλα αυτά, αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν έχει ερμηνευθεί σωστά, νομίζω μπορεί να ζητήσει όλο το υλικό από την κυρία Φαίη Σκορδά να το παραθέσει στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στα θεσμικά όργανα».

Πέρα από τη δυσαρέσκεια που φαίνονται να έχουν προκαλέσει εντός του κόμματος οι δηλώσεις Κασσελάκη, τα περί σταυρού σχολιάστηκαν και από στελέχη άλλων κομμάτων: Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε στο Kontra Channel πως «με βαφτίσανε στο Αρκαλοχώρι, στο Ηράκλειο και σύμφωνα με κάποιες περιγραφές και μαρτυρίες των ανθρώπων που συμμετείχαν, βγαίνοντας από την κολυμβήθρα σχηματίστηκε ένας ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα μου είπαν μετά είχε και πράσινο χρώμα πιθανόν γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο. Αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε;»

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε «να σχολιάσω το θαύμα με το λάδι στη βάπτιση του κ. Κασσελάκη δεν μπορώ, δεν είμαι ειδικός επί του σχολιασμού των θαυμάτων», προσθέτοντας ωστόσο πως «όσον αφορά τη στάση του αρχηγού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπέρ της εκκλησίας και της θρησκείας το θεωρώ πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα...Γενικά η στροφή του υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ του Ισραήλ και κατά του Ιράν, υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας και υπέρ τχριστιανικής θρησκείας και όχι της αθεΐας, που όλα αυτά είναι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις από τις παραδοσιακές θέςεις του χώρου που εκπροσωπεί, εγώ τις θεωρώ θετικές. Αποτελούν μεγάλη νίκη των ιδεών που διαχρονικά πίστευα στη ζωή μου από τη γέννησή μου».

Δημοφιλή