ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 08:18 EET | Updated 30/10/2019 10:47 EET

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Και ψήφισμα για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την εισβολή στη Συρία και τους S-400.

ASSOCIATED PRESS
Συγκέντρωση Αρμενιων - Αμερικανών, με αίτημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Απρίλιος 2019. 

Με δύο ψηφίσματα με τα οποία αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων και ζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την εισβολή στη ΒΑ και την απόκτηση των S-400 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σκληραίνει τη στάση της προς την Τουρκία και συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή της στην πολιτική του προέδρου η οποία ξεκάθαρα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Μάλιστα αυτό που κάνει πιο σημαντική την υπερψήφιση των δύο ψηφισμάτων είναι πως αν και να μπορούσαν να περάσουν μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών- που διατηρούν την πλειοψηφία στο Σώμα- εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία αφού κέρδισαν και την στήριξη των περισσότερων Ρεπουμπλικανών. 

Ελπίδες για υπερψήφιση και στη Γερουσία

Συγκεκριμένα η Βουλή με το πρώτο ψήφισμά της αναγνώρισε με συντριπτική πλειοψηφία την Γενοκτονία των Αρμενίων. Υπέρ του ψηφίσματος H.Res.296, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ψήφισαν 405 βουλευτές. Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών. 

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Τη στήριξη του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, είχε δηλώσει ότι «μεταξύ 1915 και 1923 δολοφονήθηκαν 1.5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Αυτή ήταν μια γενοκτονία-και είναι σημαντικό να ονομάσουμε αυτό το έγκλημα με το όνομα του».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη εισήγαγε το δικομματικό ψήφισμα, είχε τονίσει ότι «αυτή είναι μια στιγμή που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη υπεράσπιση πολλών που επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε δηλώσει ότι «η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».

Κυρώσεις για την επίθεση στους Κούρδους και τους S400

Επίσης όμως με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε και διακομματικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή ευρέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως απάντηση στην στρατιωτική επέμβαση της στη βορειοανατολική Συρία.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το νομοσχέδιο H.R. 4695 προβλέπει:

• Την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ.

• Την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

• Την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

• Την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία.

• Την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προχωρούν με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.