Ανένδοτος Eρντογάν στο ΝΑΤΟ με απρόκλητες βολές κατά της Ελλάδας

Στα άκρα ο Τούρκος Πρόεδρος, εμφανίζεται ανυποχώρητος για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
19 Μαΐου 2022. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντά νέους με αφορμή την επέτειο μνήμης στον Ατατούρκ, που έχει οριστεί ως ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού. (Photo by Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images)
19 Μαΐου 2022. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντά νέους με αφορμή την επέτειο μνήμης στον Ατατούρκ, που έχει οριστεί ως ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού. (Photo by Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την αντίθεση της Τουρκίας στην προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο το ύφος του γίνεται ακόμα σκληρότερο - σχεδόν ακραίο, εξαπολύοντας μια ακόμη ανοίκεια και απρόκλητη επίθεση κατά της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει και σήμερα (19 Μαΐου) την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα θα πει «όχι» στην προσπάθειά τους.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση για την τουρκική νεολαία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις δύο χώρες - και ιδιαίτερα τη Σουηδία - ότι είναι «επίκεντρο τρομοκρατίας, σπίτι της τρομοκρατίας».

Ωστόσο, ενέπλεξε με προκλητικό -και αδικαιολόγητο - τρόπο και την Ελλάδα, λέγοντας ότι προστατεύει τρομοκράτες και τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων σε έναν τέτοιο οργανισμό. Η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν πρώτα μέσα και μετά εκτός (της συμμαχίας), αλλά μετά δυστυχώς, η διοίκηση της Τουρκίας εκείνης της περιόδου τους άνοιξε το δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν ξανά στο ΝΑΤΟ. Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Αμερική έχει δημιουργήσει βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και αγνοούν τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε και συνεχίζουν να τους προστατεύουν» ισχυρίστηκε χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη των λεγομένων του ο μαινόμενος Ερντογάν.

Συνεχίζοντας την αναίτια και ανεδαφική επίθεσή του προς τη χώρα μας είπε: «Δεν σκοπεύουμε να το ξανακάνουμε. Το πάθαμε με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι και η Σουηδία και η Φινλανδία θα μας κάνουν το ίδιο κόλπο. Γιατί να κάνουμε ένα τέτοιο λάθος; Μην ανησυχείτε. Το ΝΑΤΟ απαιτεί πλήρη συμμαχία. Αν για μια χώρα πούμε ″όχι”, δεν μπορούν να δεχτούν αυτή τη χώρα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε για αυτές τις δύο χώρες αυτή τη στιγμή... Η Σουηδία είναι μια πραγματική φωλιά τρομοκρατών», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία ως προς τις πωλήσεις όπλων, ο Ερντογάν επιτέθηκε ξανά στη χώρα μας.

«Τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση, και η Δύση εξακολουθεί να τους υποστηρίζει με όπλα και τους επιτρέπει να δημιουργήσουν βάσεις. Από τη μια, όταν μιλούσαν μαζί μας, είπαν ″θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε εσάς και εμάς″, αλλά σηκώθηκε και είπε, «για την Κύπρο, δεν βλέπουμε θετικά τη λύση των δύο κρατών″. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε ευνοϊκά ό,τι δεν βλέπετε θετικά;», διεμήνυσε με ακραία ρητορική.

Η αντίρρηση του Ερντογάν στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας πηγάζει από τα «παράπονα» της Τουρκίας προς την Στοκχόλμη και σε μικρότερο βαθμό από την υποστήριξη του Ελσίνκι στην «τρομοκρατική οργάνωση» (όπως την χαρακτηρίζει επισήμως η Άγκυρα) PKK.

Η έγκριση της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας επειδή η στρατιωτική συμμαχία λαμβάνει τις αποφάσεις της με ομοφωνία. Κάθε μία από τις 30 χώρες μέλη της μπορεί να ασκήσει βέτο σχετικά με το ποιά χώρα μπορεί να γίνει μέλος.

Πρόκληση Ακγυρας και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι προκλητικές αναφορές της Αγκυρας κατά της χώρας μας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, με αφορμή τη Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με μια άκρως εμπρηστική ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παραληρηματικές» και «αβάσιμες» τις ελληνικές δηλώσεις για τη σημερινή μαύρη επέτειο, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «σφαγή των Τούρκων στην Τριπολιτσά το 1821».

(με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, DHA)