ΥΠΕΞ Τουρκίας: Παραληρηματικές και αβάσιμες οι ελληνικές δηλώσεις περί Γενοκτονίας των Ποντίων

«Να θυμούνται τα βίαια εγκλήματα που διέπραξαν, όπως η σφαγή της Τριπολιτσάς το 1821», αναφέρει προκλητικά η Αγκυρα.
via Associated Press

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προέβη η Τουρκία, η οποία καταδίκασε ως «παραληρηματικές» και «αβάσιμες» τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς για την σημερινή μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη σε τρίτες χώρες».

Το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας συνεχίζει στην εμπρηστική ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ελληνικές δηλώσεις που «διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία», προσθέτοντας ότι «προσπάθειες δημιουργίας εχθρότητας από την ιστορία δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθιερώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκαν από την Ελλάδα κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής της στην Ανατολία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει σε ακόμη πιο προκλητικό ύφος: «Θα ήταν σκόπιμο για όσους προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βίαια εγκλήματα και θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821. Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».

Πηγή: Anadolu