Ανησυχία στο Πεκίνο μετά την ανακοίνωση «μηδενικής Covid» για πέντε χρόνια

Μια πολιτική με αυστηρά lockdown και σκληρούς περιορισμούς, που όμως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Aly Song via Reuters

Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους κατοίκους της κινεζικής πρωτεύουσας, αφού ανακοίνωσαν ότι η αυστηρή πολιτική «μηδενικού κορονοϊού» θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών υποχρεωτικών τεστ και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αποδόθηκε στον Κάι Τσι, γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο. Το αρχικό κείμενο ανέφερε: «Τα επόμενα πέντε χρόνια, το Πεκίνο θα συνεχίσει αδιάκοπα την ομαλοποίηση της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας».

Aly Song via Reuters

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την Beijing Daily και αναδημοσιεύτηκε από άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σύντομα η αναφορά σε «πέντε χρόνια» αφαιρέθηκε από τις περισσότερες διαδικτυακές δημοσιεύσεις ενώ ένα σχετικό hashtag στο Weibo (σ.σ. το αντίστοιχο Twitter της Κίνας) διαγράφηκε.

Ο Τσι δεσμεύτηκε ότι οι αρχές θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την «αυστηρή διαχείριση του μηχανισμού συντονισμού, πρόληψης και ελέγχου» της πόλης και το σύστημα απόκρισης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και μεταφοράς του ιού μέσω «απομόνωσης, διαχείρισης και ελέγχου… το συντομότερο από όταν εμφανίζονται [μεταδόσεις]». Εκανε λόγο, επίσης, για συνέχιση των αυστηρών ελέγχων σε κατοικίες, την «ομαλοποίηση» των τακτικών τεστ και τη διαχείριση της εισόδου και εξόδου στην πόλη.

Tingshu Wang via Reuters

Οι αρχές της Κίνας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Σι Τζινπινγκ, έχουν δεσμεύσει επανειλημμένα τη χώρα στην πολιτική μηδενικής Covid , παρά το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος επέλεξε έναν δρόμο συνύπαρξης με τον ιό. Ο Σι έδωσε εντολή στις αρχές να εξισορροπήσουν τη μηδενική Covid με την οικονομική ανάπτυξη, καθώς τα άνευ προηγουμένου μέτρα πλήττουν τους ντόπιους.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας και η επακόλουθη τροποποίηση προκάλεσαν οργή και σύγχυση στους κατοίκους του Πεκίνου στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι φάνηκαν να μην εκπλήσσονται με την προοπτική να συνεχιστεί το σύστημα για μισή δεκαετία ακόμη, αλλά λίγοι εμφανίστηκαν υπέρ αυτής της ιδέας.

Ενα σχετικό hashtag προβλήθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο φορές, προτού αφαιρεθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει διευκρινίσεις για τη δήλωση ή την αφαίρεση της αναφοράς στα «πέντε χρόνια».

Η στρατηγική «μηδενικής Covid» της Κίνας ήταν αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης προηγούμενων παραλλαγών του ιού, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με την πολύ μεταδοτική Ομικρον. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα μακροχρόνιο, μερικές φορές χαοτικό και οικονομικά επιζήμιο lockdown στη Σαγκάη και σκληρούς ταξιδιωτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς στο Πεκίνο.

Αλλες πόλεις έχουν, επίσης, υποστεί επίπονα lockdown, είτε σε όλη την πόλη είτε σε συγκεκριμένες γειτονιές. Πολλές πόλεις και επαρχίες έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά μαζικά τεστ κάθε λίγες μέρες για τους κατοίκους που επιθυμούν να μετακινηθούν στην πόλη.

Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία. Οι αρχές της Σαγκάης ανέφεραν ότι δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η απειλή ξαφνικών lockdown ή ταξιδιωτικών περιορισμών παραμένει. Την περασμένη εβδομάδα, στη Σενζέν μια γειτονιά απομονώθηκε και «σφράγισε» πολλά κτίρια κατοικιών, αφού αναφέρθηκε ένα μόνο κρούσμα. Την Κυριακή, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και πάρκα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε πάνω από δέκα.

Πηγή: Guardian