Ανοδικές οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τι οδηγεί το νέο ράλι

Το Brent διαπραγματεύεται πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι και Αμερικανικό αργό στα 86,12 δολάρια το βαρέλι
|
Camelia Florentina / 500px via Getty Images

Οι εξελίξεις στη Ρωσία αλλά και η νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθε σήμεραί, οδηγούν το ανοδικό ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σήμερα, μετά τη σημαντική υποχώρηση τους τις προηγούμενες ημέρες.

Σήμερα το Brent διαπραγματεύεται πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 2,85% ενώ και το Αμερικανικό αργό κινείται κατά 2,07% υψηλότερα και διαμορφώνεται στα 86,12 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Νοεμβρίου 2022.

Αύξηση στο φυσικό αέριο

Αυξημένο κατά 5,5% είναι σήμερα το Ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου - το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- κοντά στα 205 ευρώ η MW/h σε σχέση με χθές που είχε υποχωρήσει στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στη σταθεροποίηση της τιμής του φυσικού αερίου συνέβαλλε καθοριστικά η επάρκεια που αποκτά σταδιακά η Ευρώπη καθώς οι αποθήκες αερίου της εμφανίζουν πληρότητα κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας.

Οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αν και σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι, έχουν συμβάλει στην πτώση της τιμής από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου.

Ωστόσο, η σημερινή επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και η κρατικοποίηση της Uniper στη Γερμανία αναμένεται να επηρεάσουν μέσα στην ημέρα τις τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.