Βρετανία: "Ανατριχιαστική" η δήλωση Πούτιν για πυρηνικά όπλα, πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι

"Αναμενόμενη" η απόφαση Πούτιν για επιστράτευση αφού ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, σχολιάζει το Κίεβο.
|
BBC video
BBC video
BBC video

Οι δηλώσεις Πούτιν, συνιστούν «ανησυχητική κλιμάκωση» που πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά, σχολίασε η βρετανή υπουργός Εξωτερικών, Τζίλιαν Κίγκαν η πρώτη πολιτικός της Δύσης που αντιδρά στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου. Χαρακτήρισε δε ”ανατριχιαστική” την υπενθύμιση του ρώσου πρόεδρου για την ισχύ του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του.

″Είναι μια σοβαρή απειλή, αλλά έχει γίνει και στο παρελθόν”, είπε στο BBC ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται ψυχραιμία απέναντι στην απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

″Κάποιες από τις δηλώσεις ήταν αρκετά ανησυχητικές”, είπε νωρίτερα στο Sky News. ”Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη ...Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει τον έλεγχο πραγματικά. Θέλω να πω, αυτό είναι προφανώς μια κλιμάκωση και, φυσικά ένα θέμα, για τον ρωσικό λαό τώρα θα στρατολογηθεί σε αυτόν τον πόλεμο”.

Αντίστοιχα, η αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ σχολίασε πως οι αποφάσεις του Πούτιν αποτελούν ”ένδείξη αδυναμίας και ένδειξη της ρωσικής αποτυχίας» ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να ”υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί”.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ′ αυτή.

″Πρόκειται για άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε», είπε Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Κίεβο: Αναμενόμενη η επιστράτευση

Στο μεταξύ στο Κίεβο, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν ως ”αναμενόμενη” αφού ο πόλεμος δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε. Εκτίμησε δε πως θα αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο.

Σε σχετικό σχολιασμό προς το Reuters είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός ”απρόκλητου πολέμου” και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

″Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων), έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

″Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων”, έγραψε ο ίδιος.

″Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ”, έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Ο Ποντολιακ μιλώντας στο Reuters ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος με τις δηλώσεις του προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας στη Δύση.