Απόφις: Ο διαβόητος αστεροειδής που απειλούσε τη Γη

Δεν θα συγκρουστεί με τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα, μα και πάλι θα περάσει από πολύ κοντά.
.
.
NASA/JPL-Caltech and NSF/AUI/GBO

Ο αστεροειδής «Απόφις», γνωστός και ως αστεροειδής 99942, είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός το 2004, καθώς είχε αξιολογηθεί ως μια εν δυνάμει απειλή για τον πλανήτη μας. Θεωρείται ότι το πλάτος του είναι 340 μέτρα και, εάν έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή- ωστόσο παρατηρήσεις της τροχιάς του κατά τη διάρκεια ενός μακρινού περάσματος τον Μάρτιο του 2021 οδήγησαν τους αστρονόμους στο συμπέρασμα πως ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τον επόμενο αιώνα τουλάχιστον, σύμφωνα με τη NASA.

Στην αρχή υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το αν το πέρασμα του αστεροειδούς θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τη Γη. Ο Απόφις ήταν στην κορυφή της λίστας κινδύνου πρόσκρουσης του ΕΟΔ και του Sentry Risk Table της NASA για 17 χρόνια, και αφαιρέθηκε μόλις το 2021. Ακόμα και έτσι όμως, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Space.com, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η βαρυτική επίδραση της Γης να επηρεάσει τον αστεροειδή με τέτοιον τρόπο που μια από τις επόμενες «επισκέψεις» του να οδηγήσει σε πρόσκρουση.

«Ο Απόφις είναι στην κατηγορία των εν δυνάμει επικίνδυνων αστεροειδών (PHA- potentially hazardous asteroids) με τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στη Γη τώρα και για αιώνες στο μέλλον» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μπίνζελ, πλανητικός επιστήμονας στο ΜΙΤ. «Αυτό που τον κάνει “μασκότ” των εν δυνάμει επικίνδυνων αστεροειδών είναι πως θα κάνει την κοντινότερη γνωστή προσέγγιση στη Γη από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο αστεροειδή αυτή τη δεκαετία. Μα τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για τον Απόφις είναι: Ο Απόφις δεν θα χτυπήσει τη Γη. Ο Απόφις δεν θα χτυπήσει τη Γη. Ο Απόφις δεν θα χτυπήσει τη Γη» δήλωσε μέσω email στο Space.com.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ένα κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας στις 13 Απριλίου 2029, όταν θα περάσει εντός μόλις 31.000 χιλιομέτρων- δηλαδή πιο κοντά από τους πιο πολλούς γεωσύγχρονους δορυφόρους και 10 φορές πιο κοντά από τη Σελήνη. Δεδομένου του μεγέθους του, θεωρείται πως το πέρασμά του θα είναι τόσο φωτεινό που πάνω από 2 δισ. άνθρωποι στο ανατολικό ημισφαίριο θα μπορούν να τον δουν με γυμνό μάτι.