Αποκαλύφθηκε το κωδωνοστάσιο της Παναγία των Παρισίων

Στον ναό θα παραμείνουν σκαλωσιές καθώς οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2028.
via Associated Press

Το ανακατασκευασμένο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύφθηκε, με σχέδιο πανομοιότυπο με αυτό που σχεδιάστηκε το 1859 από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ.

Οι σκαλωσιές έχουν αφαιρεθεί γύρω από το κωδωνοστάσιο που έχει ύψος 96 μέτρων, το οποίο είναι ένα από τα ορόσημα της πόλης και βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής μετά την πυρκαγιά το 2019.

Για την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι «θα διασφαλίσει ότι το κτίριο θα ξαναχτιστεί «πανομοιότυπα» με αυτό που ήταν πριν από την πυρκαγιά του 2019».

Τo έργo αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως για να ανοίξει ξανά ο καθεδρικός ναός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, αλλά τώρα ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024.

Ωστόσο, στον ναό θα παραμείνουν σκαλωσιές καθώς οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2028.

Στις φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ολόκληρο το κωδωνοστάσιο από τότε που ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και διαμορφώθηκε σύμφωνα με την μελέτη του 1859 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, η οποία αντικατέστησε την αρχική γοτθική μορφή του κτιρίου.

Το ανακατασκευασμένο κωδωνοστάσιο ολοκληρώνεται με μια αναπαράσταση του σταυρού που υπήρχε αρχικά, καθώς και με έναν χρυσό κόκορα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φιλίπ Βιλενέβ, που είναι ο υπεύθυνος των εργασιών ανακαίνισης. Ο αρχιτέκτονας δήλωσε ότι «τα «φτερά της φωτιάς» του κόκορα είναι μια υπενθύμιση ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του σαν Φοίνικας.

Η φωτιά που έπληξε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019 έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, καθώς ένα μέρος στο εσωτερικό, η οροφή και το κωδωνοστάσιο καταστράφηκαν. Τελικά, αν και υπήρξαν πολλές αρχιτεκτονικές προτάσεις και εικασίες για το μέλλον του ναού έληξαν όταν ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα ξαναχτιζόταν με τον ίδιο τρόπο.

Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, το προαύλιο και ο περιβάλλοντας χώρος του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ αναδιαμορφώνονται και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2027, με τον Βέλγο αρχιτέκτονα Μπας Σμέτς να αναβιώνει την πλατεία που βλέπει στον καθεδρικό ναό και να μετατρέπει έναν εγκαταλελειμμένο υπόγειο χώρο στάθμευσης κάτω από αυτό σε κέντρο επισκεπτών.

Πηγή: Dezeen

Δημοφιλή