Παναγία των Παρισίων: Η φωτιά αποκάλυψε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, ο ναός ήταν η πρώτη «σιδηρά κυρία»

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εκτεταμένη χρήση σιδήρου στην τοιχοποιία δεν είναι τόσο σύγχρονη όσο υπέθεταν κάποτε οι ειδικοί.
Veronique de Viguerie via Getty Images

Παρά τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων το 2019, έδωσε στους αρχαιολόγους στο Παρίσι μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσουν την ιστορία του εμβληματικού καθεδρικού ναού.

Τμήματα του ναού που ήταν κρυμμένα για αιώνες τώρα συναρμολογούνται ξανά, ανοίγωντας ένα «παράθυρο» στις αρχιτεκτονικές καινοτομίες που κάποτε έκαναν αυτό το κτίριο ύψους 32 μέτρων τον ψηλότερο καθεδρικό ναό στην εποχή του.

Αυτό το ύψος, όπως αποδεικνύεται, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σίδερο που είναι τοποθετημένο ανάμεσα στις «φλέβες» της μεγαλοπρεπούς κατασκευής.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει χιλιάδες μεταλλικούς συνδετήρες σε διάφορα σημεία του καθεδρικού ναού, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τις αρχές του 1160.

.
.
L'Héritier et al., PLOS ONE, 2023)

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εκτεταμένη χρήση σιδήρου στην τοιχοποιία δεν είναι τόσο σύγχρονη όσο υπέθεταν κάποτε οι ειδικοί.

Οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι του Μεσαίωνα που εργάζονταν στη Παναγίας των Παρισίων χρησιμοποιούσαν την αρχιτεκτονική τεχνική πολύ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού τον 19ο αιώνα.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι πλέον αναμφισβήτητα ο πρώτος γνωστός γοτθικός καθεδρικός ναός όπου ο σίδηρος χρησιμοποιήθηκε μαζικά για τη σύνδεση λίθων ως κατάλληλο υλικό κατασκευής», καταλήγουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Παρίσι.

Ο αρχιτέκτονας που ήταν αρχικά υπεύθυνος για την κατασκευή του ναού ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Χρησιμοποίησαν σιδερένια εξαρτήματα για να συνδέσουν τις πέτρες μεταξύ τους. Αυτοί οι ανθεκτικοί συνδετήρες έχουν βρεθεί στο δάπεδο των κερκίδων του καθεδρικού ναού και στις καμπύλες των πολλών καμάρων του.

«Αυτό το μεταλλικό πλέγμα, που εγκαταστάθηκε κατά τις πρώτες κατασκευαστικές φάσεις, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως η καινοτόμος ενίσχυση των εγκάρσιων νευρώσεων της εξωτερικής περιπατητικής κορυφής σε ύψος σχεδόν 11 μέτρων, η οποία έπρεπε να διατηρηθεί χωρίς καμία εσωτερική στήριξη…», γράφουν οι ερευνητές.

«Ενώ άλλα κτίρια χρησιμοποιούσαν ξύλινες ράβδους δεσμών που τεντώνονταν ανάμεσα στις καμάρες… οι μηχανικοί της Παναγίας των Παρισίων έκαναν μια τολμηρή επιλογή χρησιμοποιώντας ένα πιο ανθεκτικό υλικό που μπορούσε να κρυφτεί πιο εύκολα.»

Οι έξυπνες ενισχύσεις λειτούργησαν και φαίνεται ότι τις μιμήθηκαν μελλοντικοί αρχιτέκτονες, μέχρι τον 13ο αιώνα, καθώς έγιναν προσθήκες και βελτιώσεις στον καθεδρικό ναό.

.
.
L'Héritier et al., PLOS ONE, 2023

Οι ανιχνευτές μετάλλων, για παράδειγμα, αποκάλυψαν εκατοντάδες συνδετήρες μετάλλων που χρησιμοποιούνται στον σηκό της Παναγίας των Παρισίων, και ενώ αυτοί δεν μπορούσαν να χρονολογηθούν σωστά, μοιάζουν να είναι διαφορετικοί από τους συνδετήρες στο πάτωμα. Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι ήταν έργο μεταγενέστερου αρχιτέκτονα, ο οποίος, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, πιθανότατα προσλήφθηκε μεταξύ 1170 και 1190 μ.Χ.

Αυτός ο δεύτερος αρχιτέκτονας πιθανότατα υιοθέτησε τη βασική τεχνική από τον αρχιτέκτονα της τοιχοποιίας πριν από αυτόν. Και μάλλον μετέδωσε αυτή τη γνώση στον επόμενο αρχιτέκτονα.

Τον 19ο αιώνα, άρχισαν αρκετές εκστρατείες αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, και αυτές επίσης περιλάμβαναν σιδερένιες αλυσίδες και ράβδους.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι οι σιδερένιοι οπλισμοί χρησιμοποιήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των πιο σύγχρονων αποκαταστάσεων του ναού.

Αλλά η πιο πρόσφατη αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων «έριξε νέο φως στις απαρχές της γοτθικής κατασκευής, οδηγώντας σε μια καλύτερη κατανόηση της σκέψης των μαστόρων».

Τον 12ο αιώνα υπήρχε μια ακμάζουσα αγορά για νέο και ανακυκλωμένο σίδηρο στη μεγάλη μεσαιωνική πόλη. Πράγματι, ιστορικά έγγραφα δείχνουν ότι οι εισαγωγές σιδήρου φορολογούνταν τον 12ο και 13ο αιώνα στη Γαλλία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS One.

Δημοφιλή