Απόρρητα έγγραφα του Υπ.Άμυνας της Βρετανίας βρέθηκαν σε στάση λεωφορείου

Μεταξύ αυτών και έγγραφα για το αντιτορπιλικό που ενεπλάκη σε θερμό επεισόδιο με τη Ρωσία στην Κριμαία.
 HMS Defender
HMS Defender
Russian Federal Security Service via Getty Images

Διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπ.Άμυνας του Ηνωμένο Βασιλείου που περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον αντιτορπιλικό HMS Defender (που ενεπλάκη στο θερμό επεισόδιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία) αλλά και τον στρατό, βρέθηκαν πεταμένα σε στάση λεωφορείου.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως ένας υπάλληλος ανέφερε την απώλεια των εγγράφων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τελικά από ένα πολίτη σε μια στάση λεωφορείου στο Κεντ, νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το BBC.

Τα έγγραφα, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν στην πιθανή αντίδραση της Μόσχας στον πλου του HMS Defender στα ύδατα της Ουκρανίας στα ανοικτά της ακτής της Κριμαίας την Τετάρτη. Ένα άλλο έγγραφο παρουσίαζε σχέδια για πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν.

Πολίτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικοινώνησε με τις αρχές και τις ενημέρωσε για τις 50 σελίδες με διαβαθμισμένες πληροφορίες που είχε εντοπίσει.

Το βρετανικό υπ.Άμυνας, μετά το θερμό επεισόδιο στην Κριμαία, είχε υποστηρίξει πως το αντιτορπιλικό «διεξήγαγε αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ότι όλοι οι πιθανοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη κατά τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου σε δήλωσή του ανέφερε: «Όπως θα περίμενε κανείς, το Υπουργείο Άμυνας κάνει πολύ προσεκτικούς σχεδιασμούς. Είναι θέμα ρουτίνας η ανάλυση όλων των πιθανών παραγόντων που επηρεάζουν τις επιχειρησιακές αποφάσεις. Το HMS Defender πραγματοποίησε αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο Άμυνας ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα για ένα περιστατικό στο οποίο ανακτήθηκαν ευαίσθητα έγγραφα άμυνας από ένα μέλος του κοινού. Το τμήμα λαμβάνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια των πληροφοριών και έχει ξεκινήσει έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος ανέφερε την απώλεια εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσω περαιτέρω».

Πηγές: BBC, The Guardian

Δημοφιλή