Άρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Αμφότερες θα έχουν διετή θητεία αφού αποχωρούν από το Δικαστικό Σώμα τον Ιούνιο του 2025.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Tην ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε σήμερα Τρίτη στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα, «επικράτησε» του αρχαιότερου αντιπροέδρου Νίκου Πιπιλίγκα (που εκτελεί και χρέη προεδρεύοντος του Δικαστηρίου μετά την αποχώρηση στις 30 Ιουνίου της Μαρίας Γεωργίου), και είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ο κ.Πιπιλίγκας πλειοψήφησε μεν στη σχετική διαδικασία της Βουλής μετά την ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων, όμως επελέγη η κα Κλάπα που ακολούθησε σε ψήφους καθώς ο κ. Πιπιλίγκας αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε 1 χρόνο, συνεπώς η θητεία του θα ήτα μονοετής, ενώ η κα Κλάπα έχει διετή θητεία αφού αποχωρεί τον Ιούνιο του 2025.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη (ήταν το απόλυτο φαβορί) η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, οποία και πλειοψήφησε στη Βουλή, αφού ψηφίστηκε απο τα 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα

Η πολύπειρη Ιωαννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020.Ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσφατα είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι η Γεωργία Αδειλίνη η οποία εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Έτσι, η θέση θα παραμείνει σε χέρια από τον εισαγγελικό κλάδο, όπως μετ΄ επιτάσεως έχει ζητήσει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η έμπειρη Γεωργία Αδειλίνη, ήταν στην έδρα της δίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός όμως έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2025, έχει μπροστά της διετή θητεία.

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε δήλωσή της αναφέρει ότι θα καταβληθεί «κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας».

Ακόμα, κάνει ειδική αναφορά στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης, τονίζοντας:

«Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εν τέλει το κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς».

Το κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

Τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη το αξίωμα που μου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία και το οποίο υπηρέτησαν άξιοι προκάτοχοί μου. Ο εισαγγελικός θεσμός συνιστά ένα από τα οχυρά της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού εγγυάται τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και συγχρόνως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Θα συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε με τους συναδέλφους μου όλων των βαθμών, με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, με την επιβαλλόμενη κατά περίσταση αυστηρότητα ή επιείκεια, παραμένοντας προσηλωμένοι στο Σύνταγμα και τους νόμους και προστατεύοντας τους συμπολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους, όπως οι ανήλικοι και τα θύματα κάθε είδους βίας.

Όπως είναι εξάλλου σε όλους γνωστό, η Δικαιοσύνη αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού, το δρόμο για την κοινωνική ειρήνη και ευημερία των πολιτών.

Αναγκαίοι όροι για την εκπλήρωση της αποστολής της η ποιότητα και η ταχύτητα, δε νοείται μάλιστα ποιότητα χωρίς ταχύτητα.

Η βραδύτητα στην απονομή της κλονίζει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, αυξάνει τον κίνδυνο εμπέδωσης του αισθήματος ατιμωρησίας, υποσκάπτει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία και πλήττει εν τέλει το κράτος Δικαίου, εκθέτοντας συγχρόνως τη χώρα μας διεθνώς.

Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, με σκοπό να επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου κράτους Δικαίου.

Πηγή: dikastiko.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή