ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 17:22 EET | Updated 11/02/2019 17:22 EET

Άτοκο παιδο-δάνειο 30.000 ευρώ στις μέλλουσες μαμάδες από τον Όρμπαν

Φοροαπαλλαγές εφ' όρου ζωής, άτοκα δάνεια και στεγαστικά δάνεια για να «πολεμήσει» την υπογεννητικότητα.

ASSOCIATED PRESS

Ένα νέο πακέτο παροχών που αποσκοπούν στην αύξηση των γεννήσεων στην Ουγγαρία θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το υπολογιζόμενο κόστος να φτάνει τα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βίκτορ Ορμπάν περιλαμβάνουν την παροχή δανείου ύψους 30.000 ευρώ, σε κάθε γυναίκα κάτω των 40 ετών που σχεδιάζει να κάνει παιδί. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιστρέψουν μόνο τα δύο τρίτα του δανείου εάν κάνουν ένα δεύτερο παιδί και το χρέος θα διαγραφεί εντελώς εάν κάνουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Αυτά τα δάνεια θα είναι άτοκα και αρχίσουν να προσφέρονται για τριετή περίοδο, αρχίζοντας από τον Ιούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το πακέτο παροχών, το οποίο περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων και φοροαπαλλαγές εφ′ όρου ζωής, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 0,17% του ΑΕΠ φέτος, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων.

Η Ουγγαρία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, είναι αντιμέτωπη με μια απότομη πτώση του ποσοστού γεννήσεων, αλλά η κυβέρνηση του Όρμπαν είναι απρόθυμη να πάρει περισσότερους μετανάστες, φοβούμενη ότι θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή.

Ο δεξιός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί να δεχτεί μετανάστες -που κατά κύριο λόγο είναι μουσουλμάνοι- και έχουν καταφύγει στην Ευρώπη από το 2015 στο πλαίσιο του συστήματος ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατασκεύασε επίσης έναν συνοριακό φράκτη για να αποτρέψει τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

 

Με πληροφορίες από Reuters