Αξιωματούχος Κομισιόν στη HuffPost Greece: Δεν είναι η ώρα για νέες παρεμβάσεις σε μέτρα και στόχους

Η «μάχη των μαχών» θα δοθεί για την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019
Thierry Monasse via Getty Images

«Δεν είναι η ώρα να εξετάσουμε αν υπάρχουν περιθώρια για νέες παρεμβάσεις στα μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους» δηλώνει στην Huffpost Greece αξιωματούχος της Κομισιόν με άμεση συμμέτοχη στους μεταμνηνονιακούς ελέγχους της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα ελεγχθεί διεξοδικά η πορεία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι μεταμνημονιακές αντοχές της για παρεμβάσεις και αλλαγές. «Η προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αναδείξει τα περιθώρια και θα αποτυπώσει τις αλλαγές» όπως αναφέρει και συμπληρώνει με νόημα «σε συνεργασία της Ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών ελέγχων».

Το κλίμα στην πλευρά των δανειστών είναι ιδιαίτερα θετικό αναφορικά με τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη διαφορετική προσέγγιση των υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι συμφωνούν σε δύο πράγματα. Η Ελληνική πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τη λήξη του προγράμματος και παράλληλα να μείνει πιστή στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που έχει χαραχθεί.

Για αυτό το λόγο αξιωματούχοι και τεχνοκράτες της Κομισιόν παρακολουθούν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τις εξαγγελίες των τελευταίων ημερών από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής, χωρίς να θέλουν να παρέμβουν άμεσα στις δηλώσεις Ελλήνων αναφορικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν να κάνουν στα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα.

Με «νέο καπέλο» οι διαπραγματευτές

Η επιστροφή των Ευρωπαϊκών θεσμών στην Αθήνα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, φορώντας «νέο καπέλο» διαπραγματευτών θα καθορίσει και το πεδίο που θα δοθούν οι πρώτες μεταμνημονιακές μάχες με τους Θεσμούς.

Τα μέτωπα που θα υπάρξει αντιπαράθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, έχουν ήδη καθοριστεί από την κυβέρνηση. Από Ελληνικής πλευράς η «μάχη των μαχών» θα δοθεί για την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται βέβαια ότι το μέτρο, αν και έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και έχει ψηφιστεί από τη βουλή, τελικά δεν θα ισχύσει.

Αντίθετα, χαμηλούς τόνους κρατούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του υπουργείου Εργασίας. Αν και δηλώνουν αισιόδοξα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, στηρίζοντας μάλιστα την αισιοδοξία τους στα καλύτερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά στοιχεία, δεν ξεχνούν να επισημάνουν το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο ρόλος του ΔΝΤ και άγνωστη η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη του.

Είναι άλλωστε νωπές ακόμα οι αναμνήσεις από την καλοκαιρινή έκθεση του Ταμείου, καθώς η δημοσιοποίηση της απέδειξε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ εμμονικά παραμένουν στις γνωστές τους απόψεις. Έστω και αν η Κομισιόν με κάθε τρόπο έκανε γνωστή την ενόχληση της για την τοποθέτηση του Ταμείου, μοιάζει βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων - με πρώτη την περικοπή των συντάξεων, και τις καθαρές ενστάσεις που εξέφρασε για την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Το ποια βαρύτητα θα έχουν τα λόγια του Ταμείου και ποιό ρόλο θα παίξουν στις αποφάσεις θα φανεί από τα αποτελέσματα των πρώτων μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα