«Κλειδώνει» ο Σκουρλέτης στον ΣΥΡΙΖΑ - «Ξεκλειδώνει» ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης

Ποιοι τάσσονται υπέρ της πρότασης για Σκουρλέτη
Eurokinissi

Στην επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας. Με την επιλογή του νέου γραμματέα ξεκλειδώνει και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς είναι άδειο το πρώτο τη τάξει υπουργείο, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών. Για τη θέση αυτή είναι όλα ανοικτά, ενώ ακούγεται το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη.

Γύρω από το πρόσωπο του Π. Σκουρλέτη συγκεντρώθηκε η ευρύτερη πολιτική στήριξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενδιέφερε τον πρωθυπουργό καθώς θέλει να πετύχει την καλύτερη διάταξη κυβέρνησης και κόμματος για την επερχόμενη εκλογική μάχη. Αυτό το διαπίστωσε ο Αλ. Τσίπρας, και όλα δείχνουν ότι στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει οριστεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα, θα υπάρξει πανηγυρική εκλογή του Π. Σκουρλέτη.

Πριν από την οριστική πρόταση του Αλ. Τσίπρα έχει υπάρξει σειρά διαβουλεύσεων για να ξεπεραστούν οι ενστάσεις για τον Π. Σκουρλέτη. Αυτές οι διαβουλεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της πρότασης Σκουρλέτη. Παράλληλα ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι είχε τακτική επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες με τον Π. Σκουρλέτη διαμορφώνοντας το πολιτικό πλαίσιο της λειτουργίας του νέου γραμματέα.

Επίσης αργά χθες το βράδυ συνεδρίασαν οι προεδρικοί αποφασίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, να στηρίξουν την πρόταση του προέδρου, παρά το ότι υπήρξαν και αρνητικές γνώμες. Νωρίτερα χθες υπέρ του Π. Σκουρλέτη είχαν ταχθεί ήδη οι «53» και από την Παρασκευή οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διερεύνησε πρώτη φορά τις προθέσεις του Π. Σκουρλέτη κατά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από τότε ακολούθησαν και άλλες συζητήσεις και συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα πριν από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Παρασκευής. Στη συνεδρίαση ο Αλ. Τσίπρας δεν πρότεινε όνομα. Όμως μέλη του οργάνου εκτίμησαν ότι υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις στη βάση για την περίπτωση Σκουρλέτη.

Από την πλευρά του ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μετά το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί τη θέση του γραμματέα, επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο του κόμματος (άρα και του γραμματέα του), και έχει εκφράσει το σκεπτικό του με την δήλωση ότι «το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο». Μετά την Παρασκευή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπήρξαν και άλλες επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Σκουρλέτη

Από το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι Ν. Βούτσης και Ν. Φίλης είναι υπέρ του Π. Σκουρλέτη. Μάλιστα φέρονται να αποδέχονται και το σκεπτικό που εκείνος έχει διατυπώσει για να δεχθεί την θέση του γραμματέα.
Χθες και οι «53» αποδέχθηκαν την υποψηφιότητα Σκουρλέτη ως προτιμότερη από άλλες (όπως του Αλέξη Χαρίτση), ενώ δεν είναι αρνητικοί και για τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασαν οι προεδρικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισαν ότι όλοι θα στηρίξουν την πρόταση που θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ. Σημειώνεται ότι οι προεδρικοί δεν συζήτησαν άλλο όνομα για τη θέση του γραμματέα, όπως και το ότι δεν μεταφέρθηκε κανένα «μήνυμα» από την ηγεσία ή από πρόσωπα που συνομιλούν με την ηγεσία υπέρ κάποιας υποψηφιότητας, Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση υπήρξαν επικρίσεις για την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, και μάλιστα από υπουργούς για τις οποίες θα ενημερωθεί ο Αλ. Τσίπρας. Όμως σε κάθε περίπτωση αφενός ήταν σαφής η πρόθεση να στηριχθεί η υποψηφιότητα που θα πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας και αφετέρου ήταν εμφανές ότι η επιλογή ήταν ο Π. Σκουρλέτης.

Σημειώνεται ότι απομακρύνθηκαν πλέον τα σενάρια για πρόσωπο – έκπληξη από τον στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού.

Δημοφιλή