Η Υδρα επιστρέφει στα 60's που περιέγραφε ο Λέοναρντ Κοέν...ο Δήμαρχος ετοιμάζει μηνύσεις

Χωρίς ηλεκτρικό και υδροδότηση από την Κυριακή το νησί
Eurokinissi

Την πεποίθησή του ότι η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της Υδρας θα έχουν αποκατασταθεί μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρώτη υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Υδρα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και αναμένονται δύο μεγάλες γεννήτριες της ΔΕΗ, που θα καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού.

Ο κ. Κουκουδάκης ζήτησε την κατανόηση των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών του νησιού και δήλωσε ότι μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των όποιων υπευθύνων.

«Οταν τελειώσει αυτή κρίση, οφείλω με κάθε νόμιμο τρόπο να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του νησιού, διότι η Ύδρα έχει υποστεί ζημιά...» δήλωσε ο δήμαρχος.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης αποδίδεται σε δυσλειτουργίες του δικτύου στον υποσταθμό του Κρανιδίου. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει στην επιθεώρηση του δικτύου έως τη Θερμησία, καθώς και των υποβρύχιων διασυνδέσεων του νησιού. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί, σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα.

Για την αντιμετώπιση της διακοπής υδροδότησης κατέπλευσε στο νησί η υδροφόρα ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία διατέθηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.

Διευκρινίσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες φόρτωσης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) σε πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από τον Γαλατά και σε διάστημα περίπου δυο ωρών θα καταφθάσει στο νησί.

Η σύνδεση των Η/Ζ με το Δίκτυο του νησιού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών από την ώρα άφιξης του πλοίου στην Ύδρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης των Η/Ζ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο πλοίο πριν από λίγη ώρα, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης.Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η όχλησή τους.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι...ρομαντικοί, όπως ο Κοέν

Ο διανοητής, συνθέτης, στιχουργός, ποιητής και ερμηνευτής Λέοναρντ Κοέν έζησε στο νησί για 10 χρόνια. όπου ανακάλυψε τον ελληνικό τρόπο ζωής, έμαθε τη γλώσσα μας και έγινε ο «Λεονάρδος» για τους κατοίκους του νησιού.

Καθώς έφτασε στην Ύδρα τη δεκαετία του ’60, οπότε και το νησί δεν είχε ρεύμα, αξίζει να θυμηθούμε σε αυτή τη συγκυρία, μερικά αποσπάσματα από επιστολή που είχε στείλει στη μητέρα του και της περιέγραφε πώς ζούσε στο σπίτι που είχε αγοράσει έναντι 1.500 δολαρίων.

«Υποθέτω ότι είναι περίπου 200 ετών και πολλές γενιές ναυτικών πρέπει να έχουν ζήσει εδώ. Κάθε χρόνο θα φτιάχνω και από κάτι και σε μερικά χρόνια θα έχει μετατραπεί σε αρχοντικό! Ζω σε ένα λόφο και η ζωή συνεχίζεται εδώ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως εκατοντάδες χρόνια τώρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορώ να ακούσω τις φωνές των μικροπωλητών και το βρίσκω πραγματικά μελωδικό. Σηκώνομαι γύρω στις 7 το πρωί γενικά και δουλεύω περίπου μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί έχει περισσότερη δροσιά και ως εκ τούτου είναι καλύτερα, αλλά μου αρέσει η ζέστη ούτως ή άλλως, ειδικά όταν η θάλασσα του Αιγαίου απέχει μόλις 10 λεπτά από την πόρτα μου!», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Τα χρόνια περνάνε και όλοι χάνουμε τόσο πολύ χρόνο, καθώς αναρωτιόμαστε αν τολμάμε να κάνουμε εκείνο ή το άλλο. Το θέμα είναι να κάνεις το άλμα, να προσπαθείς, να αρπάξεις την ευκαιρία».

Για την ιστορία, στην Ύδρα ο Κοέν έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, όπως το So Long Marianne και το Bird on the Wire.

Δημοφιλή