Αγωνία για τους Ελληνες ναυτικούς μετά την κατάσχεση των δύο πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο

Το χρονικό της υπόθεσης με την καταδρομική επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στα ελληνικά πλοία.
Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Prudent Warrior, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο - Κωνσταντινούπολη, 19 Απριλίου 2019.
Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Prudent Warrior, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο - Κωνσταντινούπολη, 19 Απριλίου 2019.
via Associated Press

Αγωνία επικρατεί για την τύχη των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν μετά από καταδρομική επιχείρηση σε βάρος δύο ελληνικών πλοίων χθες, Παρασκευή, στον Περσικό Κόλπο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα «λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου». Νωρίτερα, το Ιράν είχε απειλήσει να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» για την εμπλοκή της Αθήνας στην κατάσχεση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ στα ελληνικά ύδατα.

Τα δύο ελληνικά πλοία που κατασχέθηκαν είναι το Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Ελληνες, και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Ελληνες και ένας Κύπριος.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους και τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Ελληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν σημειώθηκε και στο άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Διάβημα και από την Κύπρο

Την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό εκφράζει και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, καθώς στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)