Το Ιράν κατάσχεσε 2 ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα

Εντονη καταδίκη από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή ερευνά το περιστατικό.
Tο δεξαμενόπλοιο Delta Poseidon
Tο δεξαμενόπλοιο Delta Poseidon
TWITTER

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο.

«Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν είχε απειλήσει να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» νωρίτερα την Παρασκευή για την εμπλοκή της Αθήνας στην κατάσχεση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ στα ελληνικά ύδατα.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι «εξετάζει» αναφορές ότι το Ιράν είχε κατασχέσει δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα αφού η Τεχεράνη απείλησε να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας για κατάσχεση ενός από τα δεξαμενόπλοιά της.

Ο διοικητής Τίμοθι Χόκινς του 5ου Στόλου είπε στο Associated Press ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνέχιζε την έρευνα. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η ναυτιλιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lloyd’s List ανέφερε ότι δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν στον Περσικό Κόλπο από ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της βιομηχανίας, η Lloyd’s ανέφερε ότι και στα δύο πλοία επιβιβάστηκαν ένοπλοι Ιρανοί από στρατιωτικά ελικόπτερα το απόγευμα της Παρασκευής. Ανέφερε ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια είχαν μόλις φορτώσει ιρακινό αργό πετρέλαιο.

″Ναυτιλιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι σε δύο φαινομενικά παρόμοιες επιχειρήσεις τα δεξαμενόπολοια Delta Poseidon (IMO: 9468671) και το Prudent Warrior (IMO: 9753545), και τα δύο υπό ελληνική σημαία, προσεγγίστηκαν από ιρανικά ελικόπτερα το απόγευμα της Παρασκευής.

Και στα δύο πλοία επιβιβάστηκε στρατιωτικό προσωπικό και αργότερα με συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού του Ιράν έπλευσαν από τις λωρίδες διεθνούς κυκλοφορίας στα ιρανικά ύδατα λίγα μίλια μακριά από την ακτή”, αναφέρει το Lloyd’s List.

To δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior
To δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior
TWITTER

Εκπρόσωπος της ελληνικής Polembros Shipping, διαχειρίστριας του Prudent Warrior, ανέφερε ότι η εταιρεία έχασε την επικοινωνία με το πλοίο. Στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα 24 Ελλήνων και Φιλιππινέζων.

Η Polembros πληροφορήθηκε κατόπιν από άλλα ελληνικά πλοία στην περιοχή ότι το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται τώρα σε ένα αγκυροβόλιο περίπου 11 μίλια μακριά από τις ιρανικές ακτές.

Το πλοίο είχε φορτώσει στη Βασόρα του Ιράκ και μεταφέρει ένα φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ.

Στο ίδιο λιμάνι του Ιράκ είχε φορτώσει και το Delta Poseidon.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List Intelligence, ο προορισμός του ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Κόρινθο και το φορτίο προοριζόταν για το διυλιστήριο της Motor Oil που βρίσκεται εκεί.

Το Delta Poseidon, το οποία έχει πλήρωμα 25 ατόμων, αποτελεί μέρος του στόλου των Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα.

Τα δεδομένα παρακολούθησης σκαφών από το Lloyd's List Intelligence δείχνουν τα τελευταία σήματα AIS που καταγράφηκαν από το Delta Poseidon και το Prudent Warrior, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις την Παρασκευή (27 Μαΐου).
Τα δεδομένα παρακολούθησης σκαφών από το Lloyd's List Intelligence δείχνουν τα τελευταία σήματα AIS που καταγράφηκαν από το Delta Poseidon και το Prudent Warrior, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις την Παρασκευή (27 Μαΐου).
Lloyd's List Intelligence

Διάβημα διαμαρτυρίας στο Ιρανό πρέσβη

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας έχει ενημερωθεί για τα περιστατικά ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την κατάλληψη των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία.

Η Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών

″Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.”

Πηγή: Reuters, Lloyd’s List, Associated Press

Δημοφιλή