ΔΙΕΘΝΕΣ
30/05/2019 11:21 EEST

Αγωγή σε βάρος του FBI από 16 γυναίκες σε σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις

Ζητούν 300.000$ και αλλαγή "κουλτούρας" στην Υπηρεσία.

ASSOCIATED PRESS
Η ακαδημία του FBI στου Κουάντικο της Βιρτζίνια.

Δεκαέξι γυναίκες κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του FBI κατηγορώντας την υπηρεσία για σεξιστικές διακρίσεις και υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσής είναι βασισμένο σε μια κουλτούρα «ανδρικής παλιοπαρέας», όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times

Οι άνδρες εκπαιδευτές κατηγορούνται ότι εξέθεταν τις πρώην εκπαιδευόμενες σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον ενώ γίνεται λόγος για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και απρεπή αστεία και ρατσιστικά σχόλια, σύμφωνα πάντα με την αγωγή. 

Επτά από τις ενάγουσες εξακολουθούν να εργάζονται στην Υπηρεσία ενώ κάποιες δεν χρησιμοποίησαν το πλήρες ονοματεπώνυμό τους στην αγωγή, υπό τον φόβο αντιποίνων. 

Σύμφωνα με την αγωγή, οι εκπαιδευτές του FBI είναι κυρίως άνδρες και τιμωρούσαν ή έδιωχναν τις εκπαιδευόμενες πιο συχνά σχέση με τους άνδρες εκπαιδευόμενους.

Κάποιες από τις ενάγουσες κατηγορούν τους εκπαιδευτές για απρεπή αστεία και για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος τουλάχιστον μιας από τις εκπαιδευόμενες.

Με την αγωγή τους ζητούν, μεταξύ άλλων, να επανεξετάσει η Υπηρεσία την διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων, να καταβάλει 300.000 δολάρια σε καθεμία από τις ενάγουσες ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη και να προσλάβει περισσότερες γυναίκες εκπαιδευτές. 

«Η αγωγή αποσκοπεί στην αλλαγή κουλτούρας του FBI», σχολίασε ο δικηγόρος μιλώντας στην εφημερίδα. 

Το FBI αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «υπηρετεί με αφοσίωση την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι υπάλληλοί μας θα αξιολογούνται και θα απολαμβάνουν σεβασμού».

Πηγές: New York Times, Reuters